Η ώρα της εκπλήρωσης της προφητείας του Ερντογάν: Όποιος χάνει την Κωνσταντινούπολη [στις εκλογές] χάνει την Τουρκία

Turkish Presidency Directorate of Communications ‏
Στις 31 Μαρτίου οι Τούρκοι πήγαν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχους για τις πόλεις τους. Φαίνεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν την 15η διαδοχική εκλογική νίκη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τότε που το Ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2002. Το ΑΚΡ κέρδισε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (44%) σε εθνικό επίπεδο. Ο υπερ-εθνικιστικός σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) κέρδισε το 7% των ψήφων. Αυτά ήταν καλά νέα για τον Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, ήταν καλές, αλλά ελλιπείς ειδήσεις για τον ισχυρό ισλαμιστή της Τουρκίας.

Απόδοση Freepen.gr

«Όποιος χάνει την Κωνσταντινούπολη [στις εκλογές] χάνει την Τουρκία», είχε δηλώσει ο Ερντογάν σε ομιλία του 2018, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεγάλων τουρκικών πόλεων στις δημοτικές εκλογές.

Μπορεί να έχει δίκιο. Κερδίζοντας την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ήταν πώς το πολιτικό Ισλάμ κέρδισε τελικά την Τουρκία. Ακριβώς πριν από 25 χρόνια, το Μάρτιο του 1994, οι δημοτικές εκλογές προκάλεσαν σειρά σεισμικών γεγονότων στο τότε κοσμικό τουρκικό πολιτικό τοπίο: Σε ένα εντελώς συγκλονιστικό εκλογικό αποτέλεσμα το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας κέρδισε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με τον Ερντογάν να εκλέγεται δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Ο ηγέτης του κόμματος, Νεκτμεντίν Ερμπακάν, ο μέντορας του Ερντογάν έγινε ο πρώτος Ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας αφού κέρδισε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1995, μόλις ένα χρόνο μετά που το κόμμα είχε κερδίσει δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Κατά ειρωνικό τρόπο, 25 χρόνια αργότερα, οι Ισλαμιστές της Τουρκίας έχασαν την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη σε άλλες δημοτικές εκλογές, αν και το AKP του Ερντογάν, καταγγέλλοντας νοθεία και άλλες παρατυπίες, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα. Το αίτημα είναι ιδιαίτερα ειρωνικό, όταν σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, ο Ερντογάν κατηγορήθηκε για νοθεία της ψηφοφορίας, αλλά μόνο τώρα, για πρώτη φορά, διαμαρτύρεται για παρατυπίες. Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, που μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ως προσκείμενο στον Ερντογάν, οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κέρδισαν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη. Ο Ruşen Çakır, ένας Τούρκος αρθρογράφος, είπε, ίσως πρόωρα:

"Οι εκλογές σήμερα είναι τόσο ιστορικές όσο οι τοπικές εκλογές το 1994. Είναι η ανακοίνωση μιας σελίδας που άνοιξε πριν από 25 χρόνια και κλείνει τώρα".

"Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης θα ήταν μια πυρηνική ήττα για τον Ερντογάν", δήλωσε ο Σονερ Τσαγκαπτά, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, "η απώλεια της Άγκυρας, η οποία είναι στενογραφία της πολιτικής εξουσίας και της κυβέρνησης".

Επιπλέον, το μπλοκ της αντιπολίτευσης κέρδισε πολλές μεγάλες πόλεις που παραδοσιακά ψήφιζαν το AKP του Ερντογάν. Με τα αποτελέσματα της Κυριακής, όλες οι τουρκικές ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου - καθώς και η πρωτεύουσα, η Άγκυρα, μερικές μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Ανατολίας, ολόκληρη η περιοχή της Θράκης και δύο επαρχίες στη βορειοανατολική Τουρκία - πήγαν στην αντιπολίτευση. Η πρωτίστως Κουρδική νοτιοανατολική περιοχή ήταν, όπως πάντα, διαιρεμένη μεταξύ του Κουρδικού HDP και του ΑΚΡ.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών για την Τουρκία και τον Ερντογάν; Μερικές παρατηρήσεις:

Οι ισχυρισμοί για νοθεία του Ερντογάν / ΑΚΡ δεν ήταν ποτέ πειστικοί, αλλά το μέγεθος ήταν δύσκολο να αποδειχθεί. Ήταν εικασία κανενός: από 1% έως 10%. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, που τώρα αμφισβητούνται από το AKP, έθεσαν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης σε ηγετική θέση με ένα περιθώριο 23.000 ψήφων σε μια πόλη με 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Ήταν η οικονομία, όχι η πολιτική, που προκάλεσε τον μέσο Τούρκο, διαφορετικά έναν σταθερό υποστηρικτή του Ερντογάν, να αισθάνεται πικρία για την κυβέρνηση. Το 2018, η τουρκική λίρα σημείωσε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι των κυριότερων δυτικών νομισμάτων. Το ποσοστό ανεργίας έφθασε σε ένα εννέα έτος υψηλό. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε και η οικονομία μειώθηκε κατά 2,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους και 1,6% το τρίτο τρίμηνο. Ο Jesse Colombo του Forbes έγραψε:

"Αν και η κυβέρνηση της Τουρκίας και πολλοί σχολιαστές κατηγορούν τη διοίκηση του Trump και τους ξένους κερδοσκόπους για την οικονομική ύφεση της χώρας, η πραγματικότητα είναι ότι είχε ήδη ψηθεί πριν από πολλά χρόνια εξαιτίας της πιστωτικής φούσκας που διαμορφώθηκε".

Αυτό το "ψήσιμο" είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Ερντογάν. Η εκλογική του ήττα, σε συνδυασμό με ένα νέο κύμα οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων (μια νέα πτώση της τουρκικής λίρας, η αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων και του πληθωρισμού, πολλά συγκροτήματα στην ουρά για χρεοκοπία, οι ψηφοφόροι, οι φόροι και οι τραπεζικοί περιορισμοί) στις πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές (που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023). Ο Ερντογάν, βασιζόμενος στον εθνικιστικό του εταίρο MHP, υποβάθμισε το μήνυμα των δημοτικών εκλογών, αποκλείοντας ανά πάσα στιγμή τις πρώτες εθνικές εκλογές. "Μην παραβιάζετε αυτό το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ερντογάν στους φιλάθλους των κομμάτων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου. "Από αύριο το πρωί θα ξεκινήσουμε να βρούμε και να καλύψουμε τις αδυναμίες μας", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι δύο δυνάμεις που θα "αναδείξυν το βασιλιά" στο εγγύς μέλλον της τουρκικής πολιτικής θα είναι τα δύο στρατόπεδα που παραδοσιακά ήταν πιο εχθρικά μεταξύ τους: οι Τούρκοι εθνικιστές και οι Κούρδοι, οι οποίοι έχουν περίπου 10%.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail