Η Κίνα ετοιμάζει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που θα εκτοξεύονται από καμουφλαρισμένα κοντεϊνερόπλοια

The Israeli variant of cruise missiles, the Lora missiles, launched from international shipping containers (Picture Source: Checkpoint Asia)
Freepen.gr - Η Κίνα είναι πιθανό να κατασκευάσει μια παραλλαγή του πυραύλου κρουζ μεγάλης απόστασης YJ-18 που θα μπορούσε να εκτοξεύεται από πλοία μεταφοράς κοντέινερς. Αυτή η παραλλαγή θα ονομάζεται YJ-18C. Το νέο όπλο θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να μετατρέψει το στόλο των φορτηγών σε δυνητικά πολεμικά πλοία και τα εμπορικά λιμάνια σε πυραυλικές βάσεις, αναφέρει το navyrecognition.com.

Στην πραγματικότητα, η νέα έκδοση του πυραύλου βρίσκεται στη φάση της δοκιμής πτήσης. Ο συγκεκριμένος πύραυλος θα αποτελέσει παραλλαγή επίθεσης εδάφους ενός εξελιγμένου αντιπλοϊκού πυραύλου που θα εγκατασταθεί σε πλοία τα οποία εξωτερικά θα μοιάζουν με εμπορικά.

Το YJ-18C είναι η κινεζική έκδοση του ρωσικού πυραύλου κρουζ Club-K ο οποίος επίσης εκτοξεύεται από πλοίο που εξωτερικά θυμίζει κοντεϊνερόπλοιο. Αντίστοιχο σχέδιο αναπτύσσει και το Ισραήλ με τον πύραυλο Lora. Ο Ρικ Φίσερ, εμπειρογνώμονας στρατιωτικών υποθέσεων της Κίνας, δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι η Κίνα αντιγράφει τον Club-K . "Ταιριάζει με την τάση της Κίνας να αναζητά ασύμμετρα πλεονεκτήματα εναντίον των εχθρών της", δήλωσε.

Ο Fisher δήλωσε επίσης ότι η Κίνα παρουσίασε επίσης πυραύλους πολλαπλής εκτόξευσης με γνώμονα την ακρίβεια, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, παρόμοιο με το concept Club-K κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής εκδήλωσης το 2016.

Το όπλο θα μπορούσε επίσης να πωληθεί στο Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα, όπως έκανε η Κίνα στο παρελθόν με άλλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Κορέα.

Τέτοιοι πυραύλοι πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν σε εμπορικά πλοία που μπορούν να αποπλεύσουν από τις ακτές των ΗΠΑ ή εντός αμερικανικών λιμένων πριν από μια σύγκρουση. Θα ήταν τότε ένα απίστευτο πλεονέκτημα για την Κίνα σε μια ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Ο συνταγματάρχης Jim Fanell, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στόλου του Ειρηνικού (Pacific Fleet Intelligence), δήλωσε ότι ένας αντιπλοϊκός πυραύλος κρουζ YJ-18 θα αποτελέσει σημαντική απειλή για το Πολεμικό Ναυτικό δεδομένου του όγκου των κινεζικών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται σε λιμένες των ΗΠΑ στη δυτική και ανατολική ακτή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail