Οθόνες & διάσπαση προσοχής στα παιδιά: Τα επικίνδυνα χρονικά όρια

Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών ερευνών, ειδικά σήμερα που ακόμη και πολύ μικρά παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή με «έξυπνα» τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς να βάζουν όρια στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, μη επιτρέποντας σε όσα είναι από 2 έως 5 ετών να ξεπερνούν τη μία ώρα την ημέρα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα παιδιά ηλικίας 5 ετών που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε ένα smartphone ή tablet κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα διάσπασης προσοχής.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα μικρά παιδιά ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια, διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα προσοχής.

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν αφιέρωναν πάνω από μισή ώρα καθημερινά στις οθόνες, τα πεντάχρονα που ασχολούνταν πάνω από δύο ώρες, είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα «κλινικά σημαντικά».

Ήταν επίσης οκτώ φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι ευθύνεται η παρακολούθηση οθονών, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Piush Mandhane, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Όμως, πάνω από δύο ώρες την ημέρα είναι σαφώς υπερβολικός χρόνος και κάτι για το οποίο οι γονείς πρέπει να λάβουν μέτρα, πρόσθεσε ο Mandhane.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να είναι όρθια και να κινούνται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι που ασκούνταν τακτικά, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο προβλημάτων προσοχής.

Με δεδομένο ότι τα κινητά και τα τάμπλετ υπάρχουν πλέον παντού και τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ γι’ αυτά, δεν είναι ποτέ νωρίς να ορίσετε τον χρόνο που θα αφιερώνουν σε αυτές τις συσκευές.

«Και όσο λιγότερος, τόσο καλύτερα» προσθέτει ο Mandhane.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε μακροχρόνια μελέτη για την υγεία με τη συμμετοχή 2.300 οικογενειών στον Καναδά και δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση PLOS ONE.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail