«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για 25-30 F-35 για να αντικαταστήσει τα F-16C/D»


Freepen.gr - Η Ελλάδα εξετάζει την πιθανή απόκτηση έως και 30 Lockheed Martin F-35 για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα F-16C / D που λειτουργούν από την αεροπορία της χώρας, αναφέρει ο Igor Bozinovski για το flightglobal.com.

"Πέρα από την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, είμαστε στη διαδικασία επιλογής ενός νέου αεροπλάνου για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε σταδιακά στη νέα γενιά αεροσκαφών", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στις 5 Απριλίου.

Το ενδιαφέρον της Αθήνας για έναν μαχητικό πέμπτης γενιάς προκάλεσε το σχόλιο από τον αντιναύαρχο Mathias Winter, διευθυντή του κοινού γραφείου προγράμματος F-35 του Πενταγώνου, ο οποίος δήλωσε στο Κογκρέσο ότι οι πωλήσεις αεροσκαφών F-35 θα μπορούσαν να επεκταθούν σε πέντε νέες χώρες - Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία, Σιγκαπούρη και Ισπανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ που επικαλείται το Flight Global, η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει τιμολόγηση και διαθεσιμότητα για 25-30 αεροσκάφη από την Lockheed. Ωστόσο, οποιαδήποτε αγορά θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά σχέδια της Ελλάδας και από την ικανότητα των ΗΠΑ να προσφέρουν ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμων πληρωμών.

Ο Geoffrey Ross Pyatt, Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα, λέει ότι με την Ελλάδα να αναβαθμίζει ήδη μερικά από τα F-16 στο νέο πρότυπο μοντέλο V, θα ήταν ένα "φυσικό βήμα" για τη χώρα να αποκτήσει επίσης τα F-35A.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail