Το “έγκλημα των υδρογονανθράκων” στην Ελλάδα με ονόματα και διευθύνσεις (vid)

Ο ελληνικός λαός προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβιώσει από την οικονομική κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Είναι λογικό, η συζήτηση που αφορά σε όσα συνέβαλλαν στο να βρεθούμε στη δύσκολη αυτή κατάσταση να κινούν το ενδιαφέρον, κυρίως με κίνητρο να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Να μην αντιμετωπίσουμε ξανά καταστάσεις που μας οδήγησαν εδώ, πολλές εκ των οποίων δεν ήταν γνωστές στο ευρύ κοινό. Ο ελληνικός λαός π.χ. δεν γνωρίζει σε βάθος τουλάχιστον, τι είχε συμβεί πριν 25 περίπου χρόνια, τη διετία μεταξύ 1996-96 με την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

 Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Στο πλαίσιο αυτό, όσα ακούστηκαν σε εκπομπή του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα της 24ης Μαρτίου 2019 για την μη-αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων ήταν σοκαριστικά και άφησαν άναυδους ακόμα κι εμάς που σε γενικές γραμμές έχουμε μια ιδέα… Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι κάτωθι:

>Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός, αρμόδιος για το θέμα.
>Κώστας Χαρδαβέλλας, Δημοσιογράφος, γνωστός για τις αποκαλυπτικές δημοσιογραφικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.
>Δρ. Μάριος Πατσουλές, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού & Τεχνολογικού Ινστιτούτου.
>Τερέζα Φωκιανού, Πρώην Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΔΕΠ-ΕΚΥ, και
>Αβραάμ Ζεληλίδης, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών (να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα «κάποιοι» τόσο επί κυβέρνησης ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ πριν λίγα χρόνια, ήθελαν να κλείσουν μαζί και τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Γιατί άραγε);

Εμείς σταχυολογήσαμε τα πιο «εκρηκτικά» από αυτά που ακούσθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής και τα παραθέτουμε ως… τροφή για σκέψη. Κυρίως όμως για να καταγραφούν, αν και πολλά εξ αυτών θα δικαιολογούσαν ακόμα και παρέμβαση εισαγγελέα.

Η κ. Φωκιανού ξεκινά να περιγράφει ένα διαγωνισμό της ΔΕΠ-ΕΚΥ την περίοδο του 1995 όταν ήταν διοικητής του συγκεκριμένου οργανισμού (περίπου στο χρονικό σημείο 1:08:10 της εκπομπής). Ο διαγωνισμός περιελάμβανε τη συμμετοχή τεσσάρων εταιρειών υδρογονανθράκων για έρευνες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Φωκιανού, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προέβλεπε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε από την αξιοποίηση εκείνων των ερευνών το 65% των χρημάτων που θα αποκόμιζαν οι τότε εταιρείες.

Σήμερα οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί προβλέπουν την είσπραξη του 25%, ένα θέμα που ασφαλώς ρυθμίζει η αγορά και η τεχνολογία που αξιοποιείται στις γεωτρήσεις – εξορύξεις, χρήζει ωστόσο πιο λεπτομερή ερμηνεία και διευκρίνιση. (Αυτά αναφέρονται περίπου στο χρονικό σημείο 1:08:45 της εκπομπής).

Στη συνέχεια, μεταξύ των χρονικών σημείων 1:09:40 – 1:10:10 της εκπομπής (κατά προσέγγιση) η κ. Φωκιανού αναφέρει ότι δέχθηκε ευθείες απειλές για τη σωματική της3 ακεραιότητα, καθώς κάποιοι την πήραν τηλέφωνο και της είπαν: “Μην υπογράψεις τη σύμβαση γιατί προτιμούμε να σε δούμε νεκρή παρά να νεκρώσουν κάποιες μάσες που τις ξέρετε αλλά δεν τις φαντάζεσθε”.

Όπως ανέφερε η κ. Φωκιανού, όλα αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και διαθέτει η ίδια εγγράφως τα απαραίτητα στοιχεία-ντοκουμέντα. Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια στο χρονικό σημείο μεταξύ 1:51:16 – 1:51:48 της εκπομπής όταν τα κατήγγειλε τότε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάποιοι της είπαν: «Αν δεν έχετε απειληθεί από τη 17Ν αυτά δεν μας ενδιαφέρουν»! Αλήθεια, αυτά ισχύουν και σήμερα στην ευνομούμενη – υποτίθεται – χώρα μας;

Στο χρονικό σημείο της εκπομπής μεταξύ 1:45:59 – 1:47:12 (περίπου) ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ζεληλίδης αναφέρει ξεκάθαρα: «Ο εχθρός είναι εντός των πυλών». Αυτοί που δεν θέλουν την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων βρίσκονται εντός Ελλάδας και σχετίζονται με εισαγωγές ενέργειας, είπε. Δεν μας εκπλήσσει ασφαλώς, τα έχουμε γράψει κι εμείς, χωρίς φυσικά να διεκδικούμε… πατρότητα του περίφημου “follow the money”, όπου θέλεις να βρεις πειστικές απαντήσεις και ερμηνείες για εξελίξεις και κίνητρα.

Συγκλονιστική είναι επίσης η προβολή στιγμιοτύπων από την ερευνητική δουλειά του Κώστα Χαρδαβέλα για τον τομέα των υδρογονανθράκων στο παρελθόν από καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου, οι οποίοι μια δεκαετία σχεδόν πριν, αναφέρονταν σε συγκεκριμένες περιοχές και έδιναν προβλέψεις για το τι περιείχαν σε αέριο, προβλέψεις οι οποίες επαληθεύθηκαν γεωγραφικά, διαψεύσθηκαν όμως στο ότι η εκτιμώμενη περιεκτικότητα των κοιτασμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη…

Να θυμίσουμε τώρα το πως είχαν λοιδωρηθεί από εξέχουσες πολιτικές – και καλά δικτυωμένες με τα το… επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας – προσωπικότητες, ίσως δεν είναι η ουσία. Αν και μια καταγραφή ποιος έλεγε τι, συν η αναζήτηση μιας απάντησης στο ερώτημα περί των κινήτρων της προσβλητικής συμπεριφοράς και προσπάθειας αποδόμησης (σ.σ. πώς το λένε αυτό σήμερα; δολοφονία χαρακτήρων;) όσων σήμερα έχουν δικαιωθεί πανηγυρικά, θα είχε ενδιαφέρον.

Όπως και να εξηγηθεί, πολιτικά τουλάχιστον, διότι νομικά δεν έχει νόημα να ελπίζει κανείς, εάν είχαμε κινηθεί με την ταχύτητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν η χώρα θα είχε μπει στις περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας. Κι ας μην επιχαίρουν οι κυβερνώντες διότι τότε κυβερνούσαν κάποιοι άλλοι, διότι τότε είχαν πάρει χειραγωγούμενους από τα ίδια συμφέροντα “οικολογικά ευαίσθητους” με τον ίδιο τελικό στόχο. Χρειάζεται αν τον επαναλάβουμε; Ίσως ήρθε η ώρα πλέον στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Κάτι κινείται…

Με την ευκαιρία, ασφαλώς θα πρέπει αν τεθεί κι ένα ερώτημα προς επίδοξους κυβερνήτες της χώρας, καθώς αναζητούμε να πληροφορηθούμε εάν υπήρξε στέλεχος κόμματος το οποίο μακρινό παρελθόν κατείχε υπουργικό θώκο σημαντικό για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων κι επειδή με τις αποφάσεις του σταμάτησε τις έρευνες, είχε παρασημοφορηθεί… με το βραβείο Λένιν επί Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό ακούσαμε, αυτό μεταφέρουμε!

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.