Σουηδοί ερευνητές: "Υπερεκτιμημένοι οι S-400! Μόλις στα 20-35χλμ η εμβέλειά τους κατά ευκίνητων αεροσκαφών και βλημάτων κρουζ"

S-400 missiles being loaded into containers (Image: @Kuryer on Twitter)
Freepen.gr - Ο Σουηδικός Οργανισμός Έρευνας Άμυνας, FOI στην πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι η εμβέλεια του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 Triumf και η ικανότητά του να αντεπεξέλθει στα αντίμετρα υπερεκτιμάται, αναφέρει το defenseworld.net.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο "Η έκρηξη της φούσκας;" οι δυνατότητες της A2 / AD της Ρωσίας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναφέρουν ότι το πραγματικό εύρος του ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος S-400, το οποίο προωθείται είναι 150-200 χιλιόμετρα αντί για 400χλμ, ανέφερε η έκθεση.

Το A2 / AD είναι ένα στρατιωτικός όρος για την ικανότητα αποτροπής από απόσταση της ανάπτυξης ενός εχθρού σε μια γεωγραφική περιοχή.

"Το σύστημα αεράμυνας S-400 υποστηρίζεται συχνά ότι διαθέτει εύρος 400 χιλιομέτρων, αλλά οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της FOI εκτιμούν ότι η αποτελεσματική εμβέλεια κατά των στόχων σε ελιγμούς σε χαμηλό υψόμετρο είναι πολύ μικρότερη, ακόμη και στα 20 χιλιόμετρα για μικρότερους στόχους που αγκαλιάζουν το έδαφος" σύμφωνα με την έκθεση.

«Στην έκθεσή μας διαπιστώνουμε ότι η ικανότητα A2 / AD της Ρωσίας είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό, τι υποστηρίζει είτε ο ρωσικός στρατός είτε ο δυτικός τύπος. Για πρώτη φορά, είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να εντοπιστεί και να χτυπηθεί ένας στόχος που απέχει δεκάδες χιλιόμετρα μακριά», λέει ο Robert Dalsjö, Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας στο FOI, ο οποίος έγραψε την έκθεση με τον Michael Jonsson.

Το S-400 χρησιμοποιεί τέσσερις πυραύλους διαφορετικών δυνατοτήτων εμβέλειας: τον 40N6 (400 χλμ), τον 48N6 (250 χλμ), τον 9M96E2 (120 χλμ) και τον 9M96E μικρής εμβέλειας (40 χλμ).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πυραύλος με φερόμενο εύρος 400 χιλιομέτρων, ο 40Ν6, δεν είναι ακόμα σε λειτουργία και αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο κατά την ανάπτυξη όσο και τις δοκιμές. Στην τρέχουσα διαμόρφωσή του, το σύστημα S-400 θα πρέπει να θεωρείται κυρίως απειλή για μεγάλα αεροσκάφη μεγάλης αξίας, όπως τα AWACS ή αεροσκάφη μεταφοράς σε μεσαία έως μεγάλα ύψη, σε απόσταση 200-250 χλμ. Αντίθετα, η αποτελεσματική εμβέλεια κατά των ευκίνητων αεροπλάνων και των πυραύλων κρουζ που λειτουργούν σε χαμηλά υψόμετρα μπορεί να είναι μόλις 20-35 χλμ.

Η έκθεση ανέλυσε επίσης διάφορα πιθανά αντίμετρα για τις δυνατότητες της ρωσικής A2 / AD. Οι ρωσικές δυνατότητες βασίζονται κυρίως σε τρία συστήματα: το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας Bastion και το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Iskander για χρήση κατά στόχων εδάφους.

"Κάποιος μπορεί να εξουδετερώσει ένα ολόκληρο σύστημα, εξαλείφοντας μόνο έναν κρίκο σε μια λειτουργική αλυσίδα, για παράδειγμα μια σύνδεση δεδομένων ή ένα ραντάρ ελέγχου. Και αφού το να δούμε τον ορίζοντα απαιτεί αερομεταφερόμενο ραντάρ, τότε μπορεί να είναι αρκετό να καταρρίψει κανείς τα αεροπλάνα ραντάρ", λέει ο Robert Dalsjö.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η μετατροπή της A2 / AD της Ρωσίας σε ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα απαιτεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

"Οι δυτικές ένοπλες δυνάμεις παλεύουν εδώ και πολύ καιρό εναντίον κακώς εξοπλισμένων αντιπάλων, όπως για παράδειγμα οι Ταλιμπάν. Έτσι, απαιτείται τώρα δημιουργία ικανοτήτων και επενδύσεων σε τομείς όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος, τα αντίμετρα και τα καθοδηγούμενα όπλα", καταλήγει ο Dalsjö.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail