Η Μόσχα επιβεβαιώνει το πράσινο φως για το τεράστιο πυρηνικό παγοθραυστικό Leader

To Leader της  Rosatomflot
Freepen.gr - Η ανάγκη της Ρωσίας για εξαγωγή πετρελαίου όλο το χρόνο κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας είναι ο κύριος μοχλός πίσω από το φουτουριστικό παγοθραυστικό. Το περασμένο έτος, το Κρεμλίνο όρισε με διάταγμα η ναυτιλία κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας να έχει μια κίνηση 80 εκατομμυρίων τόνων ετησίως μέχρι το 2024 και ο ευκολότερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό το τεράστιο νούμερο είναι να ενισχυθούν οι εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών.

Ωστόσο, ο σημερινός και μελλοντικός στόλος της Ρωσίας με πυρηνικά παγοθραυστικά δε θα επαρκεί για την εξασφάλιση χειμερινών ταξιδιών από δεξαμενόπλοια μεταφοράς φυσικού αερίου στο ανατολικό τμήμα της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, από το Yamal στον Ειρηνικό.

Κατά συνέπεια, απαιτείται το πολύ ευρύτερο και πιο ισχυρό παγοθραυστικό, Leader.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ επιβεβαιώνει τώρα ότι η κυβέρνησή του στα μέσα Μαρτίου θα προχωσήσει σε μια επιπλέον παραγγελία για το έργο των νέων παγοθραυστικών Leader, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με τον Μπόρισοφ, το ναυπηγείο της Zvezda στο Bolshoi Kamen της Άπω Ανατολής θα αναβαθμιστεί με νέες δυνατότητες. Η Rosneft θα είναι υπεύθυνη για την ανακατασκευή του ναυπηγείου σε μια κοινοπραξία με την Rosneftgaz και την Gazprombank.



Το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει τα τρία παγοθραυστικά κλάσης LK-60Ya, τα Arktika", "Sibir" και "Ural" που θα τεθούν σε λειτουργία την περίοδο από το επόμενο έτος μέχρι το 2021-2022. Σε αυτό το πλάνο πλέον θα προστεθούν δύο ακόμη μονάδες.

"Η απόφαση για την κατασκευή του 4ου και του 5ου παγκόσμιου ατομικού παγοθραυστικού εγκρίθηκε στη συνάντηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις 28 Νοεμβρίου 2018 στην Αγία Πετρούπολη", δήλωσε ο ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαδρομών Βόρειας Θάλασσας της Ρωσίας, Vyacheslav Ruksha

Η τάξη LK-60Ya είναι 32 μέτρα μικρότερη από την κατηγορία Leader και έχει σχεδόν τη μισή ισχύ. Τα δύο νέα παγοθραυστικά θα μπορούν με τη βοήθεια δύο πυρηνικών αντιδραστήρων να συντρίψουν πάγο πάχους 4 μέτρων σε ταχύτητα 12 κόμβων με απεριόριστο εύρος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail