Κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός στην Ευρώπη: Μη δώσετε τα F-35 στην Τουρκία εάν αγοράσει τους S-400

(Staff Sgt. Andrew Lee/U.S. Air Force)
Freepen.gr - Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ κι ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Curtis Scaparrotti δήλωσε την Τρίτη ότι εάν η Τουρκία επιμείνει στην απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, θα συστήσει στο Πεντάγωνο να αρνηθεί να παραδώσει στην Άγκυρα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο Scaparrotti δήλωσε ότι θα ήταν η "καλύτερη στρατιωτική του συμβουλή" να διακοπούν οι πωλήσεις στην Τουρκία του F-35, εάν  αγοράσει το σύστημα αεράμυνας S-400.

«Εάν αποδεχθούν το S-400 για να το εγκαταστήσουν στην Τουρκία, υπάρχει το πρώτο ζήτημα ότι δεν είναι διαλειτουργικό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ούτε είναι διαλειτουργικό μέσα στο ολοκληρωμένο μας σύστημα πυραυλικής άμυνας. Το δεύτερο έχει να κάνει με το F-35. Αποτελεί ένα πρόβλημα για όλα τα αεροσκάφη μας, αλλά πιστεύω ειδικά για το F-35» ανέφερε ο Scaparrotti.

«Οι καλύτερες στρατιωτικές μου συμβουλές θα ήταν να μη δώσουμε το F-35, να το πετάξουμε ή να συνεργαστούμε με ένα σύμμαχο που συνεργάζεται με ρωσικά συστήματα, ειδικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, με μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητές μας» προσέθεσε.

Η δήλωση του Scaparrotti είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς υπηρετεί και ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ. Τα σχόλιά του έρχονται εβδομάδες μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, προειδοποίησε την Τουρκία ότι «δε θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την υπεράσπιση της Δύσης εάν οι σύμμαχοί μας εξαρτηθούν από την Ανατολή».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail