Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο κίνδυνος από τα περιττά κιλά στην εφηβεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μπαίνουν πρόωρα στην εφηβεία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας ως ενήλικες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, η πραγματική αιτία είναι το υπερβολικό βάρος αυτών των παιδιών που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πολλαπλής σκλήρυνσης.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

«Παρόλο που διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που εισέρχονται στην εφηβεία σε νεαρότερη ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν εστιάζουμε στο σωματικό τους βάρος, τα ευρήματα δεν είναι πλέον σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Adil Harroud, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ.

«Αυτό που φαίνεται να αποτελεί την κύρια αιτία δεν είναι η ηλικία έναρξης της εφηβείας, αλλά το σωματικό βάρος του ατόμου καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του» πρόσθεσε.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια εκφυλιστική αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις νευρικές ίνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και σώματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει την πρόωρη εφηβεία ως παράγοντα κινδύνου για την σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος μπορεί να συμβάλει στην πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια, δήλωσε ο Harroud.

POLAPLI SKLIRINSI

Για να το επιβεβαιώσει, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα γενετικά δεδομένα πάνω από 329.000 γυναικών προκειμένου να ταυτοποιήσουν 372 γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με την πρόωρη εφηβεία.

Στη συνέχεια ανέλυσαν μια άλλη μελέτη που αφορούσε σχεδόν 15.000 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, τα οποία συνέκριναν με πάνω από 26.700 υγιή άτομα, προκειμένου να εξετάσουν εάν τα γονίδια που σχετίζονται με την εφηβεία επηρέασαν τον κίνδυνο ανάπτυξης της αυτοάνοσης πάθησης.

Η επιμήκυνση κατά ένα έτος της γενετικά προβλεπόμενης ηλικίας έναρξης της εφηβείας, μείωσε κατά 8% τις πιθανότητες ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, ο συντελεστής του Δείκτη Μάζας Σώματος του ατόμου διαγράφει τη σύνδεση.

Δύο είναι οι βασικές θεωρίες για το πώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας, αν και ακόμη καμία δεν έχει αποδειχθεί, δήλωσε ο Harroud.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο σωματικό λίπος τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D», η οποία έχει συνδεθεί με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, δήλωσε ο Harroud.

Το περίσσιο λίπος αυξάνει επίσης τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη αυτοάνοσων παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, πρόσθεσε.

Η μελέτη είναι σημαντική επειδή δείχνει τη δυνατότητα τροποποίησης ενός βασικού παράγοντα κινδύνου. Μπορεί ο χρόνος έναρξης της εφηβείας να μην επιδέχεται τροποποίησης, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι σημαντικό να παρακολουθούν το βάρος τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τις γυναίκες, δεδομένου ότι όλο και περισσότερα στοιχεία συνδέουν το βάρος τους με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης, ανέφερε.

Οι διαγνώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης είναι στις γυναίκες δύο έως τρεις φορές περισσότερες από ότι στους άνδρες και συνήθως εκδηλώνεται στη δεκαετία των 20 και των 30.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail