Ο Ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη της λιτότητας!

stux / pixabay
Οι Ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις δεν είναι απλώς ένα «καπρίτσιο» και αυτό αρχίζει πλέον να γίνεται κατανοητό, αφού σύμφωνα με την πρώτη επίσημη πρόβλεψη του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας προ ολίγων ημερών, εκθέτονται σημαντικά δεδομένα που χρήζουν αξιολόγησης (οι προβλέψεις προκύπτουν βάσει διασταυρώσεων των εθνικών δημοσκοπήσεων για τη σύνθεση του επόμενου -9ου- Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Αθηνά Αντωνιάδου
Κοινωνιολόγος – freelance writer

Συγκεκριμένα η πτέρυγα της Ιταλίας υπό τον Matteo Salvini αναμένεται να παρουσιάσει εντυπωσιακά αυξημένα ποσοστά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ οι Ευρωσκεπτικιστές στο σύνολό τους αναμένεται να κατέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο των εδρών στο επόμενο κοινοβούλιο, αυξάνοντας έτσι τη δύναμή τους. Στον αντίποδα οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές ομάδες, οι οποίες κυριαρχούσαν τα τελευταία συναπτά έτη, αναμένεται να χάσουν την απόλυτη υπεροχή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, οι ομάδες του Ευρωσκεπτικισμού αναμένεται να διατηρήσουν τις 153 έδρες, αν και ο συνολικός αριθμός των εδρών θα μειωθεί από 751 σε 705, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευσε μια πρώτη εικόνα για το πώς θα μοιάζει το επόμενο Κοινοβούλιο με βάση τα στοιχεία των εθνικών εκλογών που ελήφθησαν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Τα δεδομένα βασίζονται σε μια σειρά αξιόπιστων, όπως χαρακτηρίζουν, δημοσκοπήσεων που διεξάγονται από Εθνικά Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στα κράτη μέλη και συγκεντρώθηκαν για λογαριασμό του Κοινοβουλίου.


@ Copyright : European Parliament

Καθώς υψώνει το ανάστημά του ο Σαλβίνι, συρρικνώνονται οι δυνάμεις των μέχρι χτες μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών ομάδων οδηγώντας τους σοσιαλιστές και τους συντηρητικούς στο να κατέχουν κάτω από το 50% των εδρών, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (σσ στην Ελλάδα εντάσσεται η Ν.Δ) αναμένεται να μειώσει τις έδρες του από 217 σε 183, ενώ ο κεντροαριστερός Σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός αναμένεται να χάσει σχεδόν το ένα τρίτο των εδρών του, μειώνοντας από 186 σε 135.

Την ίδια στιγμή που ένας λαοφιλής και δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης όπως είναι ο Σαλβίνι, γνήσιος εκφραστής του Ευρωσκεπτικισμού, μιλά ξεκάθαρα για μια αναδιοργανωμένη Ευρώπη φαίνεται να καταρρέει το αφήγημα πως Ευρωσκεπτικισμός σημαίνει κλειστά σύνορα, ρατσισμός, ξενοφοβία και διάλυση της Ε.Ε. Μια Ευρώπη της οποίας όχι μόνο δε θέλει να διαλύσει τις δομές, αλλά να τις εξυγιάνει.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα της κυριαρχίας των Τραπεζικών συμφερόντων και της λιτότητας που επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια από το κυβερνείο της Δύσης, της Μέρκελ, του Σόιμπλε και των ομοϊδεατών τους;

Αλήθεια, αρκεί μια ακόμη συγγνώμη ή μια δήλωση αυτοκριτικής όπως αυτή που έγινε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τα λάθη του στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας ;

Ενώ λοιπόν η απάντηση είναι προφανής, γεννάται ένα επιπλέον και κρίσιμο ερώτημα. Εάν, δηλαδή, έχουν πλέον ωριμάσει αρκετά οι συνθήκες ώστε να αντιληφθούν οι Έλληνες ως Ευρωπαίοι πολίτες ότι στις επικείμενες Ευρωεκλογές έχουν μια μεγάλη δύναμη στα χέρια τους που λέγεται επιλογή και όχι αποχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail