Η νεαρή δασκάλα που φώναξε στους Κομιτατζήδες στη Γευγελή: «Δεν παραδίνεται ποτέ μια Ελληνίδα»

Στις 13 Οκτωβρίου 1904 δολοφονείται ο Παύλος Μελάς στα Στάτιστα (σημερινό Μελά). Τα παρακάτω συνέβησαν την επομένη, 14 Οκτωβρίου 1904.


Η Αικατερίνη Χατζηγεωργίου ήτανε δασκάλα 22 ετών από την Γευγελή. Δίδασκε σε ένα γειτονικό χωριό, στην Γραίτσιστα. Πήγαν οι Κομιτατζήδες στο χωριό και κινήθηκαν απ’ ευθείας στο σπίτι της. Την είχαν βάλει στο μάτι επειδή μετέδιδε την ελληνική φλόγα στους μαθητές της.

Η νεαρή κοπέλα βγήκε στο παράθυρο και φώναξε «Δεν παραδίνεται ποτέ μια Ελληνίδα». Μέσα στο σπίτι ήταν και 6 Μακεδονομάχοι. Επί τρεις ώρες κρατούσαν άμυνα. Στο τέλος, έριξαν φωτιά στο σπίτι και κάηκαν όλοι. Η δασκάλα και οι 6 Μακεδονομάχοι. Προτίμησαν να καούν από τις φλόγες παρά να πέσουν στα χέρια τους.

Επρόκειτο για ολοκαύτωμα. Κούγκι 1803, Αρκάδι 1866, Γευγελή 1904.

Λίγα χρόνια μετά, στο Μακεδονικόν Ημερολόγιον του 1911, στην σελίδα 90, διαβάζουμε ένα ποίημα του Γεωργίου Στρατήγη, αφιερωμένο «Σε μια ηρωΐδα». Στην Αικατερίνη Χατζηγεωργίου.

Το 1939 βρέθηκε στο νεκροταφείο της Γευγελής ο τάφος της ηρωικής Ελληνίδας δασκάλας. Ο σταυρός, έγραφε: «Υπέρ της εις τον Θεόν των Ελλήνων πίστεως αγωνιζομένη, πυρί υπό των Βουλγάρων παραδοθείσα, ενθάδε κείμαι, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου διδάσκαλος, 14 Οκτωβρίου 1904».

[Σήμερα, τα εγγόνια αυτών των Κομιτατζήδων είναι πιθανό να πανηγυρίζουν στα Σκόπια την αναγνώρισή τους ως «εθνικά Μακεδόνες» από το Κοινοβούλιο των απογόνων των συγγενών της νεαρής δασκάλας]
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...