Η ΔΕΗ σκοτώνει τους...πολίτες

Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα έχει ερευνήσει με μετρήσεις αφενός την επικίνδυνη και πνιγηρή ατμόσφαιρα της Πτολεμαΐδας και Κοζάνης και αφετέρου την ρύπανση – μόλυνση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μισοί πνευμονολόγοι της χώρας κατοικοεδρεύουν στις προαναφερόμενες περιοχές, αναφέρει το ΠΑΚΟΕ σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνει ότι η ΔΕΗ δεν κάνει απολύτως τίποτα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων στο τριμελές Πλημμελιοδικείο Κοζάνης, συνεχίστηκε η δίκη τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ για το μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο που έπιναν επί χρόνια οι κάτοικοι τεσσάρων οικισμών (Ακρινή, Άγιος Δημήτριος, Ρυάκιο και Κοιλάδα).

Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται: η ομάδα πραγματογνωμόνων του ΑΠΘ «ενοχοποιεί» τη μη ασφαλή διαχείριση της τέφρας από τους υπεύθυνους του Ορυχείου Νότιου Πεδίου, που είχε ως αποτέλεσμα να εκπλυθεί ένα σημαντικό μέρος της και να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Από την άλλη πλευρά η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ αποφάνθηκε ότι η μόλυνση οφείλεται στα πετρώματα της περιοχής. Υπερ της δεύτερης εκδοχής τάχθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) καθώς και του γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Η δίκη θεωρείται ορόσημο για τις εξελίξεις στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας σε μια υπόθεση που απασχολεί από το 2013 την τοπική κοινωνία. Τότε, σε μετρήσεις βρέθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό της πηγής που υδροδοτεί τα τέσσερα χωριά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail