Προτεραιότητα δε θα έπρεπε να είναι η αναστήλωση των οθωμανικών μνημείων αλλά η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων

Τα οθωμανικά τζάμια στην Ελλάδα δεν οικοδομήθηκαν από ταξικά αδέρφια ούτε ήταν αίτημα νομίμων μεταναστών. Κτίστηκαν από σκληρούς κατακτητές οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον εξισλαμισμό ως μέσο εθνοκάθαρσης.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Πουλούσαν τους γηγενείς οι οποίοι πλήρωναν κεφαλικό φόρο, ως σκλάβους όποτε ήθελαν. "Βεζύρης Δραγουμάνος αφέντης κι αν σταθής ο τύραννος αδίκως σε κάμνει να χαθείς γράφει" ο Ρήγας στο Θούριο περιγράφοντας πως κανένας δεν είναι ασφαλής και ανά πάσα στιγμή οι Τούρκοι μπορούσαν να τον κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς καμία συνέπεια.

Δε λέει κανείς να γκρεμιστεί κανένα μνημείο στη χώρα έστω και αν αποτελούν μνήμες δουλείας. Όταν όμως απαξιώνεται η ιστορία μας, υποχωρούμε διαρκώς απέναντι στην Τουρκία η οποία ασκεί θρησκευτική διπλωματία από την Ευρώπη ως την Αφρική και δεν κρύβει τις επιθετικές διαθέσεις σε βάρος της χώρας μας, τότε η αναστήλωση οθωμανικών μνημείων σε εποχή κρίσης, κατάρρευσης βασικών δομών, με αρχαιολογικούς χώρους να παραμένουν το χειμώνα κλειστοί ή με να έχουν κλειστές αίθουσες, δεν είναι προτεραιότητα και μπορεί να επιφυλάσσει δυσσάρεστες εκπλήξεις. Μακάρι να διαψευστώ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail