Γύριζαν ντοκιμαντέρ και έπεσαν πάνω στο βυθισμένο υποβρύχιο U-23 του «Χαμένου Στόλου» του Χίτλερ


Freepen.gr - Το ναυάγιο ενός γερμανικού υποβρυχίου κλάσης U που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αγκβά στην περιοχή Σιλέ της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με την dailysabah.

Το υποβρύχιο U-23 βρισκόταν σε βάθος 40 μέτρων από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, δύο ναυτικά μίλια (3.7 χιλιόμετρα) μακριά από την ακτή, όταν βρέθηκε από το υποβρύχιο αναζήτησης και διάσωσης TCG AKIN που ανίχνευσε το βυθισμένο πολεμικό σκάφος κατά τη διάρκεια υποβρύχιων γυρισμάτων ντοκιμαντέρ του TRT και του τουρκικού ναυτικού.

Το υποβρύχιο είναι ένα από τα έξι U-boats (U-18, U-19, U-20, U-21, U-22, U-23) με το παρατσούκλι "Ο χαμένος στόλος του Χίτλερ".

Ο Hakan Aslan, διευθυντής του ντοκιμαντέρ "Mavi Tutku" (Blue Passion), δήλωσε ότι από καιρό ερευνά την περιοχή για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.

"Εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό γύρω από τις επιχειρήσεις των γερμανικών υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο ετοιμάζουμε με τη βοήθεια του υποβρυχίου, καθώς και τις αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων, θα κάνει σύντομα πρεμιέρα", δήλωσε ο Aslan.

Το υποβρύχιο TCG AKIN, το οποίο έκανε την ανακάλυψη, εντάχθηκε στο τουρκικό ναυτικό το 2018 διαθέτοντας προηγμένες συσκευές υποβρύχιας αναζήτησης που περιλαμβάνουν μια τηλεχειριζόμενη κάμερα ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε βάθος έως και 1.000 μέτρων.

Το U-23 μήκους 40 μέτρων είναι το δεύτερο γερμανικό υποβρύχιο που βρίσκεται έξω από την τουρκική ακτή. Στις 13 Ιουλίου 1994, το υποβρύχιο διάσωσης του τουρκικού ναυτικού TCG εντόπισε το γερμανικό υποβρύχιο U-20 σε βάθος 23 μέτρων από την ακτή της περιοχής Karasu στη βόρεια επαρχία Sakarya της Τουρκίας. Ένα άλλο υποβρύχιο, το U-19, πιστεύεται ότι βρίσκεται εκτός των ακτών της βόρειας επαρχίας Zonguldak, ενώ η ακριβής τοποθεσία παραμένει άγνωστη.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Γερμανία ζήτησε άδεια από την «ουδέτερη» Τουρκία να χρησιμοποιήσει τα στενά για να μεταφέρει τον υποβρύχιο στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει στην επιχείρηση Barbarossa.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail