Γερμανός Καραβαγγέλης: Το λιοντάρι του Μακεδονικού Aγώνα από τη Λέσβο

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης γεννήθηκε στο χωριό Στύψη της Λέσβου το 1866. Σε ηλικία 34 ετών εξελέγη μητροπολίτης Καστοριάς. Είχε καθοριστικό ρόλο στην στήριξη του ελληνικού πληθυσμού που δοκιμαζόταν από τις σφαγές και το πλιάτσικο των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Για την πατριωτική του δράση συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1917.

Γιώργος Αδαλής

Ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του Μουσταφά Κεμάλ και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εργάστηκε σκληρά και με αυταπάρνηση για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Το ελληνικό κράτος, όμως, αρνήθηκε να πληρώσει ακόμα και τα έξοδα της κηδείας του! Για να καταλάβετε, ο μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης στ’ απομνημονεύματά του ανέφερε:

«Κι έτσι σήμερα κατάντησα να περιφέρομαι σχεδόν άνεργος σ’ ερείπια, εξόριστος απ’ την Καστοριά, απ’ την Αμάσεια, απ’ την Κωνσταντινούπολη, αφού γλίτωσα πολλές φορές το μαρτυρικό θάνατο στην Τουρκία, και τελικά εξόριστος κι απ’ την Ελλάδα. Ο κληρικός αυτός φαίνεται πως δε θα ήταν χρήσιμος πια στην Εκκλησία της Ελλάδος και γι’ αυτό έπρεπε να ταλαιπωρηθεί, να εξευτελιστεί, να εξοριστεί τέλος απ’ την ίδια του την πατρίδα, για να πεθάνει μακριά της εξόριστος στην ξένη γη».

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ευτύχησε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα με την απελευθέρωση της Μακεδονίας!

Όλα αυτά τα θυμήθηκα γιατί σαν σήμερα, το 1935, πέθανε το λιοντάρι του Μακεδονικού Αγώνα !

Ο ηρωισμός του ενέπνευσε πολλούς. Φαίνεται όμως ότι στις μέρες μας, κάποιοι υψηλά ιστάμενοι στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, έχουν ξεχάσει ότι βρίσκονται στις θέσεις τους, διότι υπήρξε κάποτε ένας ... Γερμανός Καραβαγγέλης!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail