Ποιο ήταν το μυστικό σχέδιο ΗΠΑ – Τουρκίας κι Ισραήλ για τη Συρία που...έμεινε σχέδιο

Πριν από λίγο καιρο η κουρδική ημερήσια εφημερίδα, Özgür Politika, σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αποκάλυπτε γιατί άρχισε ο πόλεμος στην Συρία και ποιο ήταν το μυστικό σχέδιο και το οποίο ονόμασε χαρακτηριστικά σχέδιο «αλά τούρκα», «alaturka». 

Από: nikosxeiladakis.gr - Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η κουρδική εφημερίδα είχε επικαλεστεί τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Ισλαμικού κόμματος του Κουβέιτ, Faysal El-Hamd, στην αλγερινή τηλεόραση, σύμφωνα με τις οποίες το σχέδιο τα βασικά σημεία του οποίου διέρρευσαν στον El Hamd από κάποια μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, καταστρώθηκε σε ειδική μυστική συνδιάσκεψη που έγινε στις 3-11 Νοεμβρίου 2012 στο Κατάρ.



Στην συνδιάσκεψη αυτή πήραν μέρος εκτός από το Κατάρ η συριακή αντιπολίτευση οι ΗΠΑ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία. Στην μυστική αυτή συνδιάσκεψη συντάχτηκε το σχέδιο για την μετά Άσαντ εποχή. Την οριστική συμφωνία υπέγραψαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Συρία, Robert Ford, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας, Riyad Seyf και ο υπαρχηγός της Μουσουλμανικής οργάνωσης İhvan-i, Riyad Şakfa. Στην μυστική αυτή συνδιάσκεψη που έγινε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Doha, πήραν μέρος και άλλοι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης οι οποίοι εξομολογήθηκαν στον El-Hamd ότι στην ουσία πρόκειται για μια προδοτική συμφωνία, για ένα προδοτικό σχέδιο που εξυπηρετεί καθαρά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας

Ένα από τα βασικά σημεία του μυστικού αυτού σχεδίου σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του El-Hamd και το οποίο έχει θορυβήσει τους Κούρδους με αποτέλεσμα να δώσουν στην δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που είχαν, είναι ότι υπάρχει μυστική συμφωνία να εξοντωθούν όλες οι ένοπλες κουρδικές ομάδες που δρουν στην Συρία να χαρακτηριστεί και επίσημα το ΡΚΚ σαν τρομοκρατική οργάνωση με την προοπτική της οριστικής του εξόντωσης ενώ σαν πρώτο βήμα θα απομακρυνθούν όλοι οι Κούρδοι από το συριακό έδαφος.

Τα δώδεκα σημεία του μυστικού αυτού σχεδίου που δίνουν και το συνολικό περίγραμμα της νέας κατάστασης που θα προκύψει μετά την οριστική ανατροπή του νυν πρόεδρου της Σύριας, Άσαντ, είναι τα εξής :

1) Η Συρία θα αποστρατικοποιηθεί. Ο συριακός στρατός θα μειωθεί σε μια συμβολική δύναμη αποτελούμενη από 50.000 άντρες και θα έχει καθαρά αμυντικά καθήκοντα χωρίς καμία δυνατότητα ανάληψης επιθετικής ενέργειας.

2) Η Συρία ουσιαστικά θα παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση από τα υψώματα Γκολάν ενώ θα υπογραφεί συμφωνία ειρήνης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και του Κατάρ.

3) Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας που έχει δημιουργηθεί από το καθεστώς Άσαντ καθώς και όλο το πυραυλικό οπλοστάσιο θα μεταφερθεί στην Ιορδανία υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.


4) Η Συρία θα εγκαταλείψει κάθε διεκδίκηση της για τη περιοχή του Hatay της Τουρκίας, ( η οποία προσαρτήθηκε στην Τουρκία το 1939, γεγονός το οποίο ποτέ δεν έγινε αποδεκτό από την Συρία), ενώ θα παραχωρήσει στην Τουρκία τις περιοχές του Halep και İdlip που βρίσκονται στα σύνορο Τουρκίας-Συρίας.

5) θα απομακρυνθούν από την Συρία όλες οι δυνάμεις του ΡΚΚ και θα παραδοθούν όσοι το επιθυμούν. Το ΡΚΚ θα χαρακτηριστεί σαν εκτός νόμου τρομοκρατική οργάνωση.

6) Όλες οι ο συμφωνίες που έχει υπογράψει η Συρία με την Ρωσία και την Κίνα για αγορές οπλικών συστημάτων και για την τελειοποίηση των ήδη υπαρχόντων θα ακυρωθούν.

7) Το φυσικό αέριο του Κατάρ μέσω αγωγών που θα περνούν από την Συρία και την Τουρκία θα προωθηθεί στην Ευρώπη μειώνοντας έτσι την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

8) Από το μεγάλο τουρκικό φράγμα Ατατούρκ, η Τουρκία μέσω Συρίας θα διοχετεύει υδάτινες ποσότητες στο Ισραήλ.

9) Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θ αναλάβουν να ξανακτίσουν όλα τα καταστραμμένα κτίρια από τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία. Κατασκευαστικές εταιρείες αυτών των κρατών μαζί με αμερικανικές εταιρείες θα αναλάβουν την γενική ανοικοδόμηση της νέας Συρίας.

10) Θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι σχέσεις της Συρίας με τις χώρες Ιράν Ρωσία και Κίνα ενώ παράλληλα θα περιοριστούν όλες οι δυνατότητες των Παλαιστινίων για πολεμική δράση κατά του Ισραήλ.

11) Θα καταρτιστεί νέο σύνταγμα για την Συρία στο οποίο το Ισλάμ θα κατέχει περίοπτη θέση.

12) Η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την συριακή αντιπολίτευση όταν θα πάρει την εξουσία στα χέρια της .

Από όλες αυτές τις αποκαλύψεις συνάγετε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα πολύ μελετημένο σχέδιο που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας, με την συνεργασία των αραβικών κρατιδίων του Περσικού Κόλπου.

Αυτό το σχέδιο όμως όπως γνωρίζουμε δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί είχαν λογαριάσει χωρίς τον…ξενοδόχος! Και ο ξενοδόχος ήταν η Ρωσία, η οποία είχε ανατρέψει όλα τα δεδομένα και στο τέλος κυριάρχησε σαν ο καθοριστικός παίκτης στο συριακό παζλ. 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail