Πριν κρεμάσετε τους εκπαιδευτικούς, διαβάστε ποια είναι η ανώτατη ποινή για το βιασμό που έγινε στου Ζωγράφου

Free-Photos / pixabay
Με αφορμή το περιστατικό του βιασμού του 12χρονου σε Γυμνάσιο και τα καταγγελτικά κείμενα που ακολούθησαν για τους αδιάφορους, κακούς, τεμπέληδες, ανεύθυνους εκπαιδευτικούς έχω να πω τα εξής. Σύμφωνα με τα σημερινά νέα το 12χρονο παιδί είχε νοητική στέρηση. Συγχρόνως μία συμμορία κυκλοφορούσε στο σχολείο. Σύνηθες φαινόμενο, υπάρχουν παντού.

Ελένη Παπαδοπούλου

Πάμε στο πρώτο στοιχείο. Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια παιδιά με νοητική στέρηση να εγγράφονται σε κανονικά σχολεία, θεωρώντας ότι το κανονικό περιβάλλον βοηθάει την κοινωνικοποίηση τους. Σε ελαφριές μορφές αυτό πιθανόν να συμβαίνει. Σε πιο βαριές μορφές αυτό δεν συμβαίνει και το να στρουθοκαμηλίζουν γονείς, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες ότι όλα βαίνουν καλώς δεν βοηθά κανέναν, ειδικά το παιδί.

Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα το παιδί να λάβει ειδική στήριξη με δικό του εκπαιδευτικό καθ'όλη την διάρκεια του προγράμματος, ο οποίος τον βοηθάει στα μαθήματα και τον συνοδεύει. Αυτό γίνεται κατόπιν αιτήσεως του γονέα. Αν ο γονέας δεν επιληφθεί του θέματος το σχολείο δεν έχει καμία δυνατότητα να επιβάλει ή την μεταφορά του παιδιού σε ειδικό σχολείο ή την παροχή δικού του εκπαιδευτικού. Το να αφήνεις ένα παιδί με αυτές τις ανάγκες σε ένα κανονικό σχολείο με τα χαρακτηριστικά που αυτό έχει, όλοι τα γνωρίζουμε, είναι εν πρώτοις εγκληματικό για το παιδί.

Στην ερώτηση για το τί κάνουν οι καθηγητές να απαντήσω ότι 1ον οι καθηγητές δεν είναι εκπαιδευμένοι για τέτοια περιστατικά. Αυτά απαιτούν ειδικές σπουδές, ξεφεύγουν των παιδαγωγικών, κι εμείς δεν δουλεύουμε σε ειδικά σχολεία, αλλά σε κανονικά δημόσια σχολεία. 2ον οι καθηγητές έχουν άλλα 300 παιδιά. Το να απαιτούμε ιδιαίτερη προσοχή του παιδιού μας είναι εκτός από εγωϊστικό και παράλογο, άδικο, απαράδεκτο και επικίνδυνο και για τα υπόλοιπα παιδιά.

Το δεύτερο στοιχείο με τους νταήδες, που έχει κάθε σχολείο. Εδώ να τονίσω ότι από πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σε ένα ιδιαίτερα χαλαρό πειθαρχικό πλαίσιο με αποτέλεσμα φέτος τα σχολεία να έχουν διαλυθεί και όλοι να κινδυνεύουμε από τις συμμορίες. Επεξηγώ. Η ανώτερη ποινή που μπορούμε να δώσουμε είναι 2 ημέρες αποβολή. Ο βιασμός θα τιμωρηθεί με 2 ημέρες αποβολή. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Καταργήθηκε το ποινολόγιο, καταργήθηκε ο χαρακτηρισμός της διαγωγής και οι καθηγητές για κάθε περισταστικό είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν ενδείκνυται, σε αποτρέπουν και σε πρήζουν με ένα σωρό χαρτούρα και απειλές, με αποτέλεσμα να μην γίνεται τελικά. Το να αποβάλλεται ο κάθε αλήτης από όλα τα σχολεία του νομού ή της χώρας, όπως θα έπρεπε σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υφίσταται πλέον ως δυνατότητα.

Αυτή την στιγμή όλα τα σχολεία είναι ΑΟΠΛΑ απέναντι σε δράση αληταράδων. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και ό,τι κάνουμε προκειμένου να ελέγξουμε τους αλήτες είναι πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας και γίνονται με κίνδυνο και της δικής μας σωματικής ακεραιότητας.

Πριν λοιπόν μερικοί εδώ μέσα κρεμάσετε τους εκπαιδευτικούς, όπως διαβασα σε κάτι κατάπτυστα άρθρα και σχόλια, να σκεφτείτε αν θα θέλατε να εργάζεστε σε ένα περιβάλλον όπου δέχεστε απειλές και κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή να βρεθείτε με ένα μαχαίρι στην πλάτη, με ένα αυτοκίνητο καμένο, με μία μύτη σπασμένη και με γονείς με λυμένο το ζωνάρι για καβγά και εισαγγελείς. Και ο κάθε γονιός να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες για το χάλι που επικρατεί στα σχολεία και να "οπλίσει" το παιδί του να αντιμετωπίσει ό,τι δύσκολο του συμβεί. Είναι 300 και είμαστε 30 μέσα σε τάξεις. Δεν έχουν τον προσωπικό τους φρουρό μέσα στο σχολείο.

* Η Ελένη Παπαδοπούλου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έχει μεταπτυχιακό στην Διοίκηση της Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Bath, στην Μ. Βρετανία και είναι διδάκτωρ Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail