Πάγωσαν όλα στο Κόλα Μπέι - Φουτουριστικές σκηνές στο λιμάνι με το παγοθραυστικό Λένιν

Freepen.gr - Τα πάντα έχουν παγώσει στο Κόλα Μπέι στο φιόρδ του Μούρμανσκ στη θάλασσα του Μπάρεντς με τη Nadezhda Parkhomenko να χαρίζει εντυπωσιακές φωτογραφίες από το λιμάνι όπου δεσπόζει το επιβλητικό σοβιετικό πυρηνικό παγοθραυστικό "Λένιν" το οποίο εδώ και 30 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο.

Το Kola Bayor Murmansk Fjord είναι ένα φιόρδ με μήκος 57 χιλιομέτρων της θάλασσας του Μπάρεντς που κόβει το βόρειο τμήμα της χερσονήσου Kola. Έχει πλάτος έως 7 χιλιόμετρα και έχει βάθος 200 έως 300 μέτρα. Οι ποταμοί Tuloma και Kola εκβάλουν στον κόλπο.

Η ανατολική ακτή είναι βραχώδης και κατακόρυφη ενώ η δυτική είναι συγκριτικά επίπεδη. Τα λιμάνια του Murmansk και του Severomorsk βρίσκονται στην ανατολική πλευρά. Το Polyarny, η κύρια βάση του βόρειου στόλου της Ρωσίας, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κόλπου.

Το ' 'Lenin' ξεκίνησε το 1957 όντας το πρώτο επιφανειακό πλοίο πυρηνικής ενέργειας πολιτικό σκάφος. Από το 1959 συνέδραμε στην εκκαθάριση θαλάσσιων διαδρομών για φορτηγά πλοία κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσίας. Από το 1960 έως το 1965 το πλοίο κάλυψε πάνω από 85.000 μίλια κατά την εποχή της ναυσιπλοΐας της Αρκτικής, εκ των οποίων σχεδόν 65.000 ήταν μέσω πάγου. Παροπλίστηκε το 1989 και έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο με μόνιμη βάση στο Μούρμανσκ. 

Photo: Nadezhda Parkhomenko, February 2019 (https://twitter.com/iren_maxx/status/1093408813192040449)



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail