Πρέπει να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Η Θεολογική Σχολή της Χαλκης πρέπει να ανοίξει. Η χρησιμότητα μια σχολής από όπου βγαίνουν οι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι αναμφισβητη αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί με τις ψευτομουφτειες.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Το Πατριαρχείο από την άλωση του 1453 έως και τη συνθήκη της Λωζανης δεν ήταν ένα απλό ίδρυμα αλλά διατηρούσε και θεσμικό ρόλο. Η Τουρκία παραβίασε τη συνθήκη της Λωζανης. Όσον αφορά, τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών πληθυσμών και των ιδρυμάτων τους, αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να διεθνοποιηθεί το θέμα της Χαλκης.

Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των Ελλήνων. Παραβιάζει τα δικαιώματα των ορθοδόξων χριστιανών ενώ πρέπει επίσης να επιχειρηθεί να αναγνωριστεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου διότι ο ρόλος του ακόμα και με τα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζονται στη συνθήκη της Λωζανης ξεπερνά τα τουρκικά σύνορα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να μην είμαστε αφοριστικοί, να αποκλείουμε κάτι εντελώς επειδή το δίνουν προσχηματικά και με τους δικούς τους όρους. Πρέπει να μάθουμε να βάζουμε τουε δικούς μας όρους. Από τη Θεολογική Σχολή της Χαλκης αποφοίτησαν ηγέτες του ελληνισμού όπως ο Γερμανός Καραβαγγέλης, η προσφορά του οποίου στο Μακεδονικό Αγώνα είναι γνωστή ενώ αν του είχε επιτραπεί να οργανώσει το αντάρτικο Ποντίων, Κούρδων και Αρμενίων που ετοίμαζε, η μοίρα του Ελληνισμού της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ίσως ήταν διαφορετική.

Χρωστάμε σε αυτούς τους ηγέτες και χρειαζόμαστε κι άλλους σαν αυτούς.

***
φωτο: fanarion.blogspot.com/2012/02/blog-post_07.html
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail