Προστατεύω το δανειολήπτη που δεν υπολόγισε σωστά τις αντοχές του και φορτώνω τη χασούρα στο φορολογούμενο;

moshehar / pixabay
Το φέσι που μας έριξε ο Γιάνης με τις 7μηνες διαλέξεις του ήταν πασατέμπος μπροστά στο φέσι που προκάλεσε ο περίφημος "νόμος Κατσέλη", η χυδαιότερη εκδοχή του σοσιαλιστικού λαϊκισμού. 

Θάνος Τζήμερος

Προστατεύω τον δανειολήπτη, στεγαστικών και καταναλωτικών κυρίως δανείων, που δεν υπολόγισε σωστά τις αντοχές του και το γενικότερο οικονομικό κλίμα και άπλωσε τα πόδια έξω από την κουβέρτα, αλλά φορτώνω τη χασούρα στον φορολογούμενο που τις υπολόγισε και δεν πήρε δάνειο, καθώς είναι απολύτως απίθανο οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν τελικά μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια, μηδενίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (δηλαδή ημών των ιδίων) στο μετοχικό τους κεφάλαιο. 

Προστατεύω την πρώτη κατοικία του "δεν πληρώνω - δεν πληρώνω" (ποιος ξέρει πόσοι έχουν αντικειμενική δυσκολία να το κάνουν και πόσοι το κάνουν από στρατηγική επιλογή...) και δημεύω μέσω του ΕΝΦΙΑ το σπίτι αυτού που πλήρωσε το δάνειό του μέχρι την τελευταία δεκάρα. Καθώς η κακή τρόικα δεν δανείζει άλλα για κατανάλωση, θα καταλάβουμε αργά ή γρήγορα όλοι πως κάτι που δεν πληρώνω ΕΓΩ θα το πληρώσεις ΕΣΥ. Δεν υπάρχει διαγραφή χρέους σ΄αυτόν τον κόσμο, όσες Κατσέλες κι αν φαντάζονται το αντίθετο.

Τη μόνη λύση για τα κόκκινα δάνεια την είχε υποδείξει η "Δημιουργία, ξανά!" από το 2011: μεγάλη παράταση του χρόνου αποπληρωμής και πέραν του προσδόκιμου ζωής του δανειολήπτη με την ελάχιστη μηνιαία δόση που είναι σε θέση να καταβάλει. Έτσι τα παιδιά του, αν το θέλουν, θα αποπληρώσουν μέρος του δανείου για την ιδιοκτησία που θα κληρονομήσουν και κανένας δεν θα ξεσπιτωθεί. Αν ούτε και αυτή η δόση μπορεί να καταβληθεί, προφανώς το σπίτι εκπλειστηριάζεται. Όμως η αγορά ακινήτων δεν θα είχε καταρρεύσει και ο δανειολήπτης θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του σπιτιού που θα έχανε.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κατοικία που δεν έχεις αποπληρώσει - πολλοί μάλιστα "κόκκινοι" δεν έχουν πληρώσει ούτε το 10% της αξίας της - θεωρείται "σπίτι σου". Δεν μπορώ να καταλάβω επίσης γιατί είναι υποτιμητικό να ζεις σε ενοικιαζόμενο σπίτι, αν δεν σου φτάνουν τα λεφτά να αγοράσεις δικό σου ή αν έχεις άλλες οικονομικές προτεραιότητες. Γιατί θα πρέπει μια οικογένεια να ματώνει για να πληρώσει 1000 ευρώ μηνιαίας δόσης δανείου όταν με 300 ευρώ θα μπορούσε να μείνει σε καλύτερο ενοικιαζόμενο σπίτι; Αν περάσει έτσι την κρίση και ξαναπιάσει λεφτά στα χέρια της ας αποφασίσει τότε τι την συμφέρει.

Γενικώς οι λαϊκιστικές παρεμβάσεις του κράτους στρεβλώνουν την αγορά και οδηγούν σε αποτέλεσμα χειρότερο από αυτό που επιδιώκουν και τον άμεσα ενδιαφερόμενο και το κοινωνικό σύνολο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail