Ένταση στην Αρκτική - Σχηματισμός 11 ρωσικών Su-24 προσομοίωσε ψεύτικη επίθεση στα ραντάρ της Νορβηγίας

Πετώντας σε σχηματισμό επίθεσης, η ομάδα των αεροσκαφών επίθεσης Su-24 έκανε στροφή κι απομακρύνθηκε λίγο πριν εισέλθει στο νορβηγικό εναέριο χώρο. Η δραματική προσομοίωση της επίθεσης έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2018, δήλωσε στο κοινό στην ετήσια ομιλία του για τη Στρατιωτική Εταιρεία του Όσλο τη Δευτέρα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νορβηγίας, υπολοχαγός Morten Haga Lunde.

Thebarentsobserver.com - Thomas Nilsen
Απόδοση Freepen.gr 

Ο Haga Lunde παρουσίασε νωρίτερα την ημέρα Στο Focus 2019 (στα νορβηγικά), την έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών σχετικά με τις απειλές και τις αναλύσεις ασφαλείας.

«Η ρητορική της Ρωσίας ενάντια στη Νορβηγία έχει καταστεί εντονότερη», δήλωσε ο διευθυντής πληροφοριών.

«Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή μας δείχνει απογοήτευση με τη Νορβηγία», δήλωσε ο Haga Lunde και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα βελτιωθούν το 2019».

Έδειξε έπειτα το χάρτη του πώς μια ομάδα 11 αεροσκαφών Sukhoi-24 (όνομα NATO Fencer) που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Monchegorsk στη χερσόνησο Kola, πέταξε έξω στη θάλασσα του Μπάρεντς πριν κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχηματισμό επίθεσης προς Vardø, την πιο βορειοανατολική πόλη της Νορβηγίας.

«Το σενάριο ήταν παρόμοιο με αυτό που έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου, το 2017, αλλά αυτή τη φορά με περισσότερα αεροσκάφη, συνολικά 11 αεροπλάνα, σε σχηματισμό» είπε ο Morten Haga Lunde στην ομιλία του, την οποία παραθέτει TV2.

Το Vardø βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στην ακτή της Θάλασσας του Μπάρεντς και είναι παραδοσιακό ψαροχώρι, αλλά η τοποθεσία του είναι κοντά στη βαριά στρατιωτικοποιημένη χερσόνησο Kola της Ρωσίας και το καθιστά ιδανικό μέρος για επιτήρηση ραντάρ.

The military surveillance radars in Vardø, Norway. Photo: Thomas Nilsen

Το ραντάρ Globus-II αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Όσλο. Επισήμως το ραντάρ παρατηρεί αντικείμενα στο διάστημα αλλά πιστεύεται επίσης ότι είναι σε θέση να παρακολουθεί και να δημιουργεί μια βάση δεδομένων ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

Τα ραντάρ στο Vardø λειτουργούν από τη νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Kristian Åtland από το νορβηγικό ίδρυμα έρευνας για την άμυνα είναι ειδικός στις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην Αρκτική δηλώνει στον παρατηρητή του Barents ότι η ψεύτικη επίθεση μοιάζει με μια «σκόπιμη και προσεκτικά σχεδιασμένη ρωσική σηματοδοτική επιχείρηση».

«Προφανώς, οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη τους παρακολουθούνται με ραντάρ όταν επιχειρούν στην περιοχή αυτή και προσεγγίζουν νορβηγικές εγκαταστάσεις, βάσεις ή περιοχές ναυτικής άσκησης σε σχηματισμό επίθεσης. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν συμβάλλει ακριβώς σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και προβλεψιμότητας σε περιφερειακό επίπεδο», σχολιάζει ο Åtland.

Εξήγησε ότι «αυτός είναι ο τρόπος της Ρωσίας να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις πολιτικές ή στρατιωτικές εξελίξεις στη βορειοδυτική γειτονιά της χώρας. Πρόκειται για στρατηγική επικοινωνία με μη λεκτικά μέσα, με στόχο να επηρεάσει ή να εκφοβίσει δυτικούς πολιτικούς ή στρατιωτικούς φορείς λήψης αποφάσεων».

«Πρόκειται για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Νορβηγία στον Άνω Βορρά», εξηγεί ο Kristian Åtland που παραπέμπει σε άλλες περιοχές με παρόμοιες προκλήσεις. «Άλλες χώρες στις ανατολικές παραμεθόριες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, και μάλιστα η Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια παρόμοια ρωσική συμπεριφορά, ακόμη και με τις παραβιάσεις των αεροπορικών συνόρων».

«Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επικίνδυνων επεισοδίων και να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ήδη δύσκολης σχέσης της Ρωσίας με τη Δύση και το ΝΑΤΟ», καταλήγειο Åtland.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail