Τέλος ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου - Ο Turkstream μέσω Βουλγαρίας πάει Σερβία και Ευρώπη

(AA Photo)
Freepen.gr - Η Ρωσία είναι έτοιμη να επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του αγωγού αερίου TurkStream μέσω της Σερβίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντρ Βούτσιτς, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την ανάπτυξη υποδομής διέλευσης στη Σερβία για αγωγό:

"Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε την απαραίτητη επένδυση, περίπου 1,4 δισ. Δολαρίων", πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υλοποιήσει έργα που σχετίζονται με την επέκταση της γραμμής του αγωγού TurkStream στις ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρθηκε σε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα έργα και δήλωσε ότι οι πόροι της Ρωσίας είναι επαρκείς για την επίτευξή τους.

Το έργο TurkStream είναι ένας αγωγός εξαγωγής αερίου που αποτελείται από δύο γραμμές μήκους 930 χιλιομέτρων με χωρητικότητα μεταφοράς 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2019. Οι αγωγοί διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία στην Τουρκία και να επεκταθούν περαιτέρω στα σύνορα της τελευταίας με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρώτη γραμμή του TurkStream προορίζεται για προμήθεια φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά, ενώ η δεύτερη θα προμηθεύει αέριο στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Εργαζόμαστε όντως για την προετοιμασία και την υλοποίηση αυτών των έργων, αλλά όλα τελικά εξαρτώνται από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών, ανάλογα του σε ποιο βαθμό μπορούν να διατηρήσουν τα ανεξάρτητα εθνικά τους συμφέροντα", δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε προηγουμένως ότι ο ρωσικός γίγαντας Gazprom διερευνούσε διαφορετικές επιλογές όσον αφορά την περαιτέρω μεταφορά αερίου TurkStream στην Ευρώπη.

"Μία από τις επιλογές είναι η μεταφορά μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας στο κέντρο φυσικού αερίου στο Baumgarten της Αυστρίας. Στην περίπτωση αυτή, η Σερβία όχι μόνο θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και θα διευκολύνει τη διαμετακόμισή του ενώ έτσι θα δημιουργήσετε νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσετε την ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα σας και, γενικότερα, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη" τόνισε αναφερόμενος στο Βούσιτς.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρώτο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα την άνοιξη του 2015 είχε σχεδόν συμφωνηθεί η επέκταση του τουρκικού αγωγού που τότε θα κατασκευαζόταν, στη χώρα μας με τον Ελληνα πρωθυπουργό να διορθώνει το Ρώσο πρόεδρο μιλώντας για Greekstream αντί για Turk όσον αφορά την επέκτασή του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail