Οι Αραβες είναι πιο έξυπνοι από τους Αμερικάνους - Ετοιμάζεται ψήφισμα για επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο

© East News / Ahmed Gomaa
Freepen.gr - Ο Αραβικός Σύνδεσμος προετοιμάζει ένα ψήφισμα που θα καλεί τη Συρία να επιστρέψει στο περιφερειακό μπλοκ και θα μπορούσε να ξεκινήσει συζητήσεις ήδη από αυτό το μήνα, δήλωσε στη Sputnik μια διπλωματική πηγή από ένα αραβικό κράτος μέλος:

"Ο Αραβικός Σύνδεσμος επεξεργάζεται ένα σχέδιο ψηφίσματος για την αποκατάσταση της ένταξης της Συρίας και μπορεί να συζητηθεί στην Οικονομική και Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στη Βηρυτό", ανέφερε η πηγή.

Η Βηρυτός θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής το διάστημα 19-20 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε πιέσεις στα κράτη μέλη για να επανακαλέσει τη Συρία μετά την αναστολή της συμμετοχής της, αλλά η τελική απόφαση αναβλήθηκε μέχρι την επόμενη συνάντηση στην Τυνησία.

Ωστόσο, ο Λίβανος δεν μπορεί να καλέσει μονομερώς τη Συρία να παραστεί στη συνεδρίαση της πρωτεύουσας στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς αποστέλλονται προσκλήσεις εκ μέρους της οργάνωσης των 22 εθνών.

Η συμμετοχή της Συρίας στο Σύνδεσμο ανεστάλη το 2011, μετά την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης. Η Σαουδική Αραβία, η οποία θεωρείται αντίπαλος της Συρίας στην ομάδα, δήλωσε προς γενικότερη έκπληξη την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα με την επιστροφή της Δαμασκού, ενώ είχε προηγηθεί η επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΑΕ στη συριακή πρωτεύουσα μετά από έξι χρόνια διάλειμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ανοικοδομούν διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Σουδανός πρόεδρος Omar Bashir επισκέφθηκε τη Συρία, όντας ο πρώτος ηγέτης της χώρας του Αραβικού Συνδέσμου, που το έπραξε αυτό σε οκτώ χρόνια.

Οι Αραβες σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες τη μια μέρα αποχωρούν άμεσα και την άλλη αργά ή καθόλου, παραδέχονται ότι έχασαν τον πόλεμο στη Συρία ενώ αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται τη Δαμασκό για να αποτρέψουν τα οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας. Αντιλαμβάνονται ότι οι εμμονές και οι αποκλεισμοί όχι μόνο δε θα αποφέρουν τίποτε, αλλά θα δέσουν τη Συρία ακόμη περισσότερο στο άρμα του Ιράν. Οι μόνοι που δεν κατανοούν ότι επιτυγχάνουν το αντίθετο από αυτό που θέλουν (αν έχει καταλάβει κανείς τι θέλουν), είναι οι ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail