Πώς ο Ιούλιος Καίσαρας κατάφερε να νικήσει τους Γαλάτες και να πιάσει αιχμάλωτο τον στρατηγό τους Βερσινγκετορίξ

Ο Ιούλιος Καίσαρας είχε μόλις υποστεί την πρώτη του ήττα στα έξι χρόνια του ως ανθύπατος. Οι γαλατικές φυλές, επιτέλους ενωμένες, τον απειλούσαν με αφανισμό. Πολύ μακριά από τη Ρώμη, αντιμετώπιζε έλλειψη φαγητού και δεν είχε καμία ελπίδα ενισχύσεων. Αυτό είναι το προοίμιο για μία από τις πιο τολμηρά σχεδιασμένες μάχες στην στρατιωτική ιστορία.

Αναδημοσίευση από: cognoscoteam.gr
Του Rick Beyer

Όταν ο Καίσαρας συνάντησε 80.000 Γαλάτες οχυρωμένους στην πόλη Αλεσία, διέταξε τον στρατό του να χτίσει πολιορκητικό τείχος γύρω από την πόλη. Στη συνέχεια, ο Καίσαρας έμαθε ότι άλλοι 200.000 Γαλάτες έρχονταν για να συντρίψουν τον στρατό του και να άρουν την πολιορκία. Τι θα μπορούσε να κάνει; Η λύση του Καίσαρα ήταν τόσο τολμηρή όσο και πρωτοποριακή.

Διέταξε τις λεγεώνες του να κατασκευάσουν ένα δεύτερο οχυρωματικό κλοιό γύρω από την πόλη. Ενώ το πρώτο τείχος στόχευε προς τα μέσα, αυτό στόχευσε προς τα έξω, περικυκλώνοντας τον στρατό του και προστατεύοντας τον από την εξωτερική πλευρά.

Οι εσωτερικές και εξωτερικές γραμμές των οχυρώσεων του Καίσαρα απείχαν μεταξύ τους περίπου 180 μέτρα στο πλησιέστερο σημείο τους και περίπου 900 μέτρα στο πιο απομακρυσμένο σημείο. Η στρατιωτική ιστορία δεν έχει να επιδείξει κάτι παρόμοιο. Ο Καίσαρας είχε περικυκλώσει έναν στρατό μεγαλύτερο από τον δικό του, και μετά βρέθηκε και ο ίδιος περικυκλωμένος από έναν δεύτερο, ακόμα μεγαλύτερο στρατό.

Όταν οι Γαλάτες επιτέθηκαν, οι ρωμαϊκές δυνάμεις ανάμεσα στα δύο τείχη βρέθηκαν να πολεμούν και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενάντια σε στρατούς που υπερτερούσαν αριθμητικά, σε αναλογία έξι προς ένα.

Όσο αδύνατο και αν φαίνεται, ο Καίσαρας κέρδισε τη μάχη, οδηγώντας προσωπικά τις εφεδρείες του έξω από τα τείχη για να επιτεθούν την κρίσιμη στιγμή. Νίκησε τον στρατό που τον περικύκλωνε, αναγκάζοντάς τις δυνάμεις που βρίσκονταν μέσα στην Αλεσία να παραδοθούν.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...