Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ σχεδίαζε τη δολοφονία του Ασαντ - Γιατί τον σταμάτησε η Μοσάντ!

Freepen.gr - Ο νέος Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), στρατηγός, Αβίβ Κοτσάβυ υποστήριξε την ανατροπή του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία προτίμησε να αντιμετωπίσει έναν γνωστό αντίπαλο, ανέφερε η σαουδαραβική εφημερίδα Elaph.

Αναφερόμενος σε έναν ανώνυμο ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, η Elaph υποστήριξε ότι ο Κοτσάβι, τότε διευθυντής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία - ακόμη και με δολοφονία - για την υποστήριξή του στη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κοτσάβι συνέστησε την ανατροπή της κυβέρνησης του Ασαντ επειδή "θα έφερνε στο Ισραήλ καταστροφές από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ, τις πολιτοφυλακές και τη ρωσική επιρροή στην περιοχή." Αλλά ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιοσί Κοέν, "ήθελε μια διεύθυνση στη Συρία "- κάποιο με τον οποίο θα μπορούσε να επικοινωνήσει μέσω ειδικών καναλιών αν χρειαστεί.

Η "παρατεταμένη σύγκρουση στη Συρία κατέδειξε ότι το Ισραήλ συχνά διεξάγει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στη Δαμασκό προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη Συρία", ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό συμβούλιο διπλωματικής ασφάλειας "διεξήγαγε εκτενείς συζητήσεις για την κατάσταση σχετικά με τη Συρία και αποφάσισε ότι το Ισραήλ δεν θα επέτρεπε να υπάρχει ιρανική στρατιωτική παρουσία εκεί ».

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ενώ το Ισραήλ είχε αρκετές ευκαιρίες να στοχεύσει τον Άσαντ και τους κορυφαίους διοικητές του κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου, το Ισραήλ αποφάσισε να επικεντρωθεί στην πρόληψη της ιρανικής κατοχής στη χώρα, στοχεύοντας αντ 'αυτού σε ιρανικούς στόχους και τη Χεζμπολάχ προκαλώντας ελάχιστη ζημιά στη Δαμασκό.

Η ισραηλινή πηγή δήλωσε στην Elaph ότι οι πρόσφατες συζητήσεις από το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τη συριακή κατάσταση τόνισαν ότι το Ισραήλ δε θα δεχτεί κανένα είδος ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία και «θα έκανε ό, τι είναι απαραίτητο για να εκδιώξει το Ιράν από τη Συρία με κάθε κόστος».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επανειλημμένα εξέφρασαν ανησυχίες για την αυξανόμενη ιρανική παρουσία στα σύνορά της χώρας και για τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ στο Λίβανο από το Ιράν μέσω Συρίας, τονίζοντας ότι τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν κόκκινες γραμμές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail