Κίνδυνος-θάνατος από τοξικά στην Ανατολική Θράκη - Διώκεται ο Τούρκος επιστήμονας που αποκάλυψε μυστική έκθεση

Freepen.gr - Ο Τούρκος ακαδημαϊκός Bülent Şık αντιμετωπίζει έως και 12 χρόνια φυλάκισης επειδή μοιράστηκε με το κοινό τα αποτελέσματα μιας περιβαλλοντικής μελέτης που έδειξε επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης του περιβάλλοντος σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, ανέφερε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 την Τετάρτη.

Η δίωξη ξεκίνησε μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, το οποίο είχε αρχικά παραγγείλει την έρευνα.

Ο Şık δημοσίευσε στην εφημερίδα Cumhuriyet τον Απρίλιο του 2018 αρκετά ευρήματα που δείχνουν υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων τοξικής ουσίας όπως φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες στα τρόφιμα και τις δεξαμενές πόσιμου νερού και σε μερικές περιπτώσεις οι παροχές νερού ήταν μολυσμένες με μόλυβδο, αλουμίνιο, χρώμιο και αρσενικό στο σημείο που το νερό να μην είναι πόσιμο.

Η μελέτη διεξήχθη από το 2011 έως το 2015 από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, στην οποία ήταν μέλος και η οποία ιδρύθηκε από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δοκιμάσει δείγματα νερού και τροφίμων στα Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne (Αδριανούπολη - Ανατολική Θράκη) και Antalya, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρκίνου σε αυτές τις επαρχίες ήταν υψηλότατα.

Ένας στους πέντε θανάτους σε Tekirdağ, Kırklareli και Edirne και ένας στους τρεις θανάτους στο Kocaeli οφείλονταν στον καρκίνο, ενώ ο μέσος όρος της Τουρκίας είναι ένας στους οκτώ.

Για να διεξαγάγει την έρευνα, το υπουργείο υπέγραψε πρωτόκολλο με το πανεπιστήμιο Akdeniz, το οποίο περιελάμβανε ρήτρες εμπιστευτικότητας που απαγόρευαν την αποκάλυψη των ευρημάτων εκτός εάν είχαν εγκριθεί από τις αρχές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, κατόπιν ποινικής καταγγελίας του υπουργείου, υπέβαλε κατηγορητήριο κατηγορώντας τον Şık για αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών καθώς και για πρόκληση οργής στην κοινή γνώμη με βάση τις διατάξεις του τουρκικού ποινικού κώδικα που προβλέπουν φυλάκιση μεταξύ πέντε και δώδεκα ετών .

Νωρίτερα το 2016, ο Şık παύθηκε από την πανεπιστημιακή του θέση από την κυβέρνηση για την υπογραφή μίας αναφοράς που ζητούσε μια ειρηνική λύση στο κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας.

Παρόλο που απομακρύνθηκε από τη δουλειά του, ο Şık συνέχισε να παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την έρευνα μόνο για να διαπιστώσει ότι η έκθεση δεν μοιράστηκε ούτε καν με τα αρμόδια δημόσια όργανα που είναι υπεύθυνα για τη λήψη προφυλάξεων.

Στη συνέχεια, αποφάσισε ότι οι πληροφορίες δεν θα μπορούσαν να κρατηθούν μυστικές από ηθική άποψη και δημοσίευσε τα ευρήματα σε μια τετραήμερη σειρά άρθρων στην εφημερίδα Cumhuriyet.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail