Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα προετοιμάζονται για πόλεμο

Το γεγονός ότι οι Σαουδάραδες θέλουν να ελέγξουν την Υεμένη και οι Κινέζοι αυξάνουν την παρουσία τους στη Μιανμάρ αποτελεί σημείο για μια προετοιμασία για τις συγκρούσεις που μπορεί σύντομα να ξεσπάσουν. Πρόκειται για την εξασφάλιση των συνόρων τους.

Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πόλεμος στην Υεμένη διεξάγεται ολοένα και πιο βάναυσα από τους Σαουδάραβες. Τα όπλα του στρατού της Σαουδικής Αραβίας που παρέχονται από τις ΗΠΑ πλήττουν όλο και πιο συχνά τον άμαχο πληθυσμό. Η κεντρική τράπεζα μετακόμισε από τη Σάνα στο Άντεν με εντολή των Σαουδαραβών να εκτυπώνει χρήματα σε σωρούς, έτσι ώστε ο πληθυσμός να μην μπορεί να αντέξει οικονομικά τα τρόφιμα λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού. Γιατί γενοκτονία; Δεν πρόκειται για ιδεολογία ή θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των Χούθι (σιίτες) και του υπόλοιπου λαού της Υεμένης (σουνίτες). Ένας από τους λόγους μπορεί να είναι το πετρέλαιο. Τα αποθέματα μαύρου χρυσού που ανακαλύφθηκαν στη βόρεια επαρχία της Υεμένης, Al-Jawf, λέγεται ότι είναι μεγαλύτερα από τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, οπότε η τελευταία θα ήθελε μια καλή συμφωνία. Αλλά το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να προετοιμαστεί για την άμεση σύγκρουση με το Ιράν. Εάν ο πόλεμος ξεσπάσει, το Ιράν θα αποκλείσει τη διαμετακόμιση πετρελαίου στα στενά του Ormuz. Ως εκ τούτου, η Σαουδική Αραβία πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση στο πλάτος των 27 μιλίων μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν και κατά συνέπεια των εξαγωγών πετρελαίου. Ο δρόμος ονομάζεται Bab al-mandeb (Gate of Tears) στα αραβικά. Αν επίσης μπλοκαριστεί από τους εχθρούς των Σαουδάραβων, θα υπάρχουν σίγουρα πολλοί λόγοι για να κλαίει το Ριάντ.

Όσον αφορά την Κίνα, το Στενό του Malacca έχει στρατηγική σημασία. Δεδομένου ότι οι Κινέζοι είναι όλο και πιο επιθετικοί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχουν κατασκευαστεί τεχνητά νησιά και βρίσκονται σε μια πορεία σύγκρουσης με χώρες όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ, πρέπει να είναι σε επιφυλακή όσον αφορά τις σημαντικότερες εμπορικές και μεταφορικές θαλάσσιες διαδρομές. Μια ματιά στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ποια εναλλακτική λύση υπάρχει για τους Κινέζους όταν πρόκειται για θαλάσσιες διαδρομές. Είναι ηΜυανμάρ.

Η Μιανμάρ, όπως και στην Υεμένη, υπήρξε πρόσφατα το σκηνικό των βίαιων δολοφονιών πολιτών. Και πάλι, δεν υπήρξε στρατιωτική παρέμβαση από τις δυτικές χώρες. Ο λόγος; Η δολοφονία του Rohingyas, της σουνιτικής μειονότητας στη βουδιστική Μυανμάρ, προκλήθηκε από αμερικανικές δυνάμεις για να περιπλέξει την επένδυση της Κίνας στην επαρχία Αράκα, όπου ζει η μειονότητα των Rohingyas. Ο Τζορτζ Σόρος δραστηριοποιείται από το 2010 με την "Task Force της Βιρμανίας" που χρηματοδοτεί. Όταν έρχεται σε μια χώρα, αναζητά θρησκευτικές, εθνοτικές ή πολιτικές αντιφάσεις και προσπαθεί να τις ζεσταίνει για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να επιτύχει τους στόχους του. Στην περίπτωση της Μυανμάρ, πρόκειται επίσης για αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η σύγκρουση για τους μουσουλμάνους οδηγεί σε μια σφήνα μεταξύ Μυανμάρ και μουσουλμανικών χωρών στην περιοχή: Ινδονησία και Μαλαισία. Στο Arakan (γνωστό και ως Rakhine), όπως και στην Υεμένη, ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες της πολύτιμης πρώτης ύλης το 2004, αλλά σε αντίθεση με την Υεμένη, είναι το φυσικό αέριο που διακυβεύεται. Οι Κινέζοι δημιούργησαν έναν αγωγό από το Rakhine στον Junan συνολικού κόστους $ 2.45 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος του έργου του νέου δρόμου του Μεταξιού, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες και προορίζεται να καταστήσει την Κίνα λιγότερο εξαρτημένη από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο αγωγός της κρατικής κινεζικής εταιρείας China National Petroleum Corporation έχει χωρητικότητα 22 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου ετησίως και μαζί με τα κινεζικά εργοστάσια στο Chittagong στο Μπαγκλαντές, το Gwadar στο Πακιστάν και το Colombo στη Σρι Λάνκα αποτελούν τη βάση για την προμήθεια της Κίνα με αργό πετρέλαιο σε περίπτωση πολέμου στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι Κινέζοι απλά αγόρασαν τη Μυανμάρ για να εξασφαλίσουν την προστασία τους στη Μυανμάρ: θέλουν να πάρουν το 85% των μετοχών στο στρατηγικό λιμάνι του Kyaukphyu. Μια ειδική οικονομική ζώνη, κοινή επιχείρηση μεταξύ της κυβέρνησης της Κίνας και της Μυανμάρ, δημιουργείται επίσης στην πόλη για 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1700 εκτάρια. Ο διάδρομος στη Μιανμάρ θα επιτρέψει στην Κίνα να διεξάγει πόλεμο στην Ανατολική Ασία.

Στο γνωστό βιβλίο του Σου Τζου, "η τέχνη του πολέμου" διαβάζουμε: "Ο τόπος στον οποίο θέλουμε να πολεμήσουμε δεν πρέπει να γίνει γνωστός, έτσι ώστε ο εχθρός να πρέπει να προετοιμαστεί για επιθέσεις σε πολλά μέρη. Έτσι τα στρατεύματά του θα είναι διάσπαρτα σε πολλές κατευθύνσεις και ο αριθμός εκείνων που θα αντιμετωπίσουμε σε κάθε ένα από αυτά τα σημεία θα είναι σχετικά χαμηλός. (...) Εάν στείλει ενισχύσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, αποδυναμώνεται παντού". Πείτε: Donald Trump!

Αναφορές
1. Yemen‘s vast potential, Hanan Al-Akry, Al-Ahram weekly.
2. Gov’t Signs MoU with Beijing to Build China-Myanmar Economic Corridor, Nan Lin, The Irrawady 2018-09-13.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail