Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στον Τραμπ ότι θα προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Freepen.gr - Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Σύριοι Κούρδοι μαχητές που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ θα είναι «προστατευμένοι», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που πήγαν για να διασώσουν τη συριακή κουρδική πόλη Kobane τον Αύγουστο του 2014 πολέμησαν παράλληλα με τις μονάδες προστασίας των κουρδικών λαών (YPG) κατά του ισλαμικού κράτους.

Αργότερα, δημιουργήθηκε μια οργάνωση - ομπρέλα , οι λεγόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για να συμπεριλάβει περισσότερες τοπικές αραβικές δυνάμεις. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Συριακού Κούρδου YPG αποτελούν κυρίαρχη δύναμη εντός της ομάδας από τη σύστασή της το 2015. 

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, το YPG αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι παρατηρήσεις του Pompeo ότι ο Τραμπ διέταξε την ομάδα του να προστατεύσει τους Σύριους Κούρδους από το να "σφαγιαστούν" προσέλκυσε μεγάλη προσοχή στην Τουρκία και έχουν καταδικαστεί από Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του εκπρόσωπου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Η Ουάσινγκτον φαίνεται να έχει προσθέσει μια νέα προϋπόθεση πριν από την πλήρη απομάκρυνσή της από την περιοχή: διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία δε θα αντιμετωπίσει επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις!

Ερωτηθείς εάν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα χτυπήσει τους Κούρδους που υποστηρίζονται από την Αμερική στη Συρία, ο Πομπέο δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα: «Ο Ερντογάν ανέλαβε μια δέσμευση στον Πρόεδρο Τραμπ ... ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν την εκστρατεία κατά τους ISIS μετά την αναχώρησή μας και ότι θα εξασφάλιζαν πως οι λαοί με τους οποίους είχαμε αγωνιστεί - που μας βοηθούσαν στην εκστρατεία κατά του ISIS - θα προστατευόνταν».

Όταν ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται προσωπικά τον Ερντογάν, ο Πομπέο είπε:

Κοιτάξτε, η αίσθηση μου σε όλα αυτά τα πράγματα στον κόσμο μου σε διεθνές επίπεδο είναι για πράξεις επί τόπου, είναι για πράξεις, είναι αυτό που πραγματικά κάνουμε. Οι δεσμεύσεις είναι σημαντικές και στη συνέχεια να διασφαλίσουμε ότι θα ακολουθήσουμε τις δεσμεύσεις αυτές, μετρά πάρα πολύ. Αυτό ισχύει για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας.

Ο Πομπέο, ρωτήθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα εάν εμπιστεύεται τον Ερντογάν, αλλά είχε επιλέξει να μην απαντήσει απευθείας στην ερώτηση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail