Όταν τα Σκόπια έκαναν αλλεπάλληλες υποχωρήσεις

Το 1994 στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου, καθιστά σαφείς τις ελληνικές θέσεις προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρη υποστήριξη απέναντι στην Ελλάδα. Μέχρι τότε τα Σκόπια έχουν ως συνταγματικό όνομα του κράτους "Δημοκρατία της Μακεδονίας" το οποίο είχε αναγνωρίσει η Ρωσία, Κίνα και Ιαπωνία.


Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, δηλώνει πως τα Σκόπια δεν θα αλλάξουν το όνομα τους μόνο και μόνο επειδή το ζητεί η Ελλάδα.

Τότε η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, κηρύσσει εμπάργκο στα Σκόπια. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άμεση διακοπή της λειτουργίας του Ελληνικού προξενείου στα Σκόπια, και της διακίνησης εμπορευμάτων από και προς τη χώρα αυτή, μέσω του λιμανιού Θεσσαλονίκης. Επίσης, η Ελλάδα προχωρεί σε επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος απέναντι στα Σκόπια.

Η Ελλάδα ζητεί την αλλαγή του ονόματος της μέχρι τότε "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", την αλλαγή της σημαίας (ο ήλιος της Βεργίνας) και των κρατικών συμβόλων, και την αλλαγή του Συντάγματος τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας παράνομη σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, την απόφαση της Ελλάδας για επιβολή εμπάργκο στα Σκόπια. Η Ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως δεν πρόκειται να άρει το εμπάργκο και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, αν πρώτα τα Σκόπια δεν δεσμευτούν πως θα συμμορφωθούν απέναντι στις ελληνικές απαιτήσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δέχεται πρόσκληση για την Ουάσιγκτον από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Στη συνάντηση τους συζητήθηκαν όλα τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας συν του Σκοπιανού. Μετά τις συζητήσεις αυτές, η Ελληνική κυβέρνηση επέμεινε ακόμη περισσότερο στις θέσεις της για το σκοπιανό, ενώ ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε υποστήριξη προς την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Σκοπίων κ. Γκλγκόροφ απειλεί με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ αν συνεχιστεί το ελληνικό εμπάργκο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση του Εμπάργκο έναντι των Σκοπίων, Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Φράνσις Τζέικομπ επιθυμεί την καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταβολή των δικαστικών εξόδων, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις αναφορικά με τις διαφορές Ελλάδας-Σκοπίων.

Τότε, το κράτος των Σκοπίων κάνει την πρώτη υποχώρηση καταργώντας το άστρο της Βεργίνας από εθνικό σύμβολο. Ταυτόχρονα όμως επιμένουν για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας αν δεν αρθεί το εμπάργκο. Αμέσως μετά η Ελληνική κυβέρνηση Παπανδρέου θέτει ΒΕΤΟ στην ένταξη των Σκοπίων στον ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Το 1995 υπογράφεται στη Νέα Υόρκη, από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας-Σκοπίων, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβενόφσκι, η ενδιάμεση συμφωνία η οποία προέβλεπε:

A) Οι δύο πλευρές αποδέχονται τα υπάρχοντα σύνορά ως απαραβίαστα και δηλώνουν ότι σέβονται αμοιβαία την εδαφική τους ακεραιότητα.

Β) Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ και οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν γραφεία συνδέσμου στις πρωτεύουσες τους.

Γ) Η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε αλλαγή του συμβόλου που υπάρχει στη σημαία της (ήλιος της Βεργίνας).

Δ) Η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε διακήρυξη πως το Σύνταγμα της δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως διεκδίκηση Ελληνικού εδάφους ή εμπλοκή στις εξωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας ή υποκλοπή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ε) Οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών και η Ελλάδα θα άρει το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.

Τονίζεται πως η νέα ονομασία ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) είναι προσωρινή χωρίς το ζήτημα να έχει κλείσει οριστικά. Επιπλέον, αποτελεί μία ελληνική διπλωματική νίκη καθώς, με τη νέα προσωρινή ονομασία υπάρχει επίσημη και ανεπίσημη παραδοχή των Σκοπιανών πως το κράτος και το γένος τους εμπίπτει στην ευρύτερη σλαβική (Γιουγκοσλαβική) οικογένεια της περιοχής, και δεν προέρχονται από ένα ξεχωριστό έθνος Μακεδόνων. Τέλος, αναγνωρίζονται τέσσερις επίσημες εθνικότητες εντός του κράτους της ΠΓΔΜ, Σέρβοι, Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρομά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail