"Η Δημοκρατία Σέρπσκα θα αποσχιστεί από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη"

Freepen.gr - Οι Σέρβοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι απόλυτα δυσαρεστημένοι με την κοινή ζωή τους και η απόσπαση της Δημοκρατίας της Σρέπσκα αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα, σημειώνει ο Timothy Les, πρώην διπλωμάτης και διευθυντής του βρετανικού αναλυτικού κέντρου «Νέα Ευρώπη» αναφέρει η expres.mk.

«Πιστεύουν ότι η πολιτική του Σαράγιεβο τους εκθέτει σε κίνδυνο και είναι βαθιά πληγωμένοι από τις επιβληθείσες αποφάσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Πάντι Άσνταουν, η οποία τους έσπρωξε πιο μακριά από τη Βοσνία», δήλωσε ο Les σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο NIN του Βελιγραδίου.

Ένας επιπλέον λόγος είναι η αλλαγή στάσης της διεθνούς κοινότητας.

"Τα τελευταία 20 χρόνια η Δύση ήταν υπεροπτική απέναντι στη Βοσνία και κράτησε όλες τις επιλογές κλειστές, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι αν οι Σέρβοι της Βοσνίας ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από το Σεράγεβο, δε θα είχαν αυτή τη δυνατότητα".

Σήμερα όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δε φαίνεται να σχεδιάζει επέκταση στη Βοσνία ενώ και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια περιορίζεται έτσι ώστε οι Σέρβοι της Βοσνίας να έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την ιδέα της απόσχισης, υποστηρίζει ο Les.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail