Οι φασίστες που δεν σταμάτησαν ποτέ να υποστηρίζουν τα όνειρα των Βουλγάρων για τη Μακεδονία

Οι πιο μετριοπαθείς υπέρμαχοι του βουλγαρομακεδονισμού ήταν οι λεγόμενοι Σερραίοι. Αυτοί υποστήριζαν μια αυτόνομη Μακεδονία στα πλαίσια μιας βαλκανικής ομοσπονδίας αλλά τόνιζαν την Βουλγάρικη υπέροχη στο χώρο της Μακεδονίας.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Αριστεροί και δεξιοί Βούλγαροι στον πυρήνα της πολιτικής τους είχαν το έθνος σε αντίθεση με τους Έλληνες ομοϊδεάτες τους. Η ιδέα για ανεξάρτητη Μακεδονία προέκυψε όταν κατάλαβαν πως η βουλγαροποίηση θα ήταν αδύνατη. Είχαν το προηγούμενο της Ανατολικής Ρωμυλίας όπου μετά την ανεξαρτησία ήρθε η κατάληψη.

Η ανεξάρτητη Μακεδονία εδραιώθηκε ως σύνθημα τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά της. Όταν κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι Μεγάλες Δυνάμεις να τους κάνουν το χατήρι και να αφαιρέσουν τα κέρδη της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας, η υιοθέτηση του συνθήματος από την Κομιντέρν προήλθε γιατί ήθελαν να προσελκύσουν την ΕΜΕΟ μια φασιστική οργάνωση με συμμετοχή στο πραξικόπημα που οδήγησε στη δολοφονία του Βουλγάρου πρωθυπουργού Σραμπολίνσκι που ήθελε εφαρμογή της συνθήκης του Νεϊγύ και καλές σχέσεις με τους γείτονες.

Με δύο λόγια ένα φασιστικό κρατικό αίτημα στηρίζεται από τους Έλληνες εθνομηδενιστές που βρίζουν ως φασίστα όποιον υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Μακεδονίας που πλήρωσαν την απελευθέρωση τους με ποταμούς αίματος.

* πηγή: μακεδονικό επιστημονικό ινστιτούτο της  Σόφιας (1923_1994) ως  όργανο  του βουλγαρικού αναθεωρητισμού - Διδακτορική Διατριβή του  Δημητρίου  Χ Γούλη
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail