Οι Κούρδοι δεν εμπιστεύονται πια τις ΗΠΑ

Το παράδειγμα της Αφρίν ήταν ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει για τους Κούρδους όσον αφορά την πραγματικότητα αλλά και τις προσδοκίες τους από τις ΗΠΑ. Βέβαια το πρώτο δείγμα είχε διαφανεί τον Αύγουστο του 2016 όταν στην προέλασή τους από ανατολή προς δύση, οι ΗΠΑ φώναξαν "stop" μόλις πέρασαν την Ιεράπολη.

Του Στρατή Μαζίδη

Το αποτέλεσμα γνωστό. Λίγο αργότερα και με τις ευλογίες της Μόσχας η οποία πήρε σε αντάλλαγμα το Χαλέπι και όλο το τμήμα νότια προς τις δυτικές όχθες του Ευφράτη, οι Τούρκοι με τον FSA μπήκαν σφήνα ανάμεσα σε Αφρίν και Ιεράπολη.

Οι Κούρδοι ωστόσο δε διάβασαν γρήγορα τα σημεία των καιρών ώστε να έρθουν σε μια αξιοπρεπή συμφωνία με τη Δαμασκό αλλά παρέμειναν δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ αναλαμβάνοντας μάλιστα να χύσουν μπόλικο αίμα στην αραβική πόλη της Ράκκα.

Στην Αφρίν έμειναν ξεκρέμαστοι αλλά στο παρά πέντε αρνήθηκαν να τα βρουν με τη Δαμασκό. Ωστόσο τώρα όλα άλλαξαν. Κανείς δε θέλει Αφρίν Νο 2 και για αυτό η YPG κάλεσε το συριακό στρατό στην Ιεράπολη. Στις ΗΠΑ δεν άρεσε αυτό και τελικά ενώ ήταν να αποχωρήσει για να αφήσει το δρόμο ελεύθερο στον Ερντογάν να εισβάλλει, διαπίστωσε ότι Σύριοι και Κούρδοι είχαν έρθει σε συμφωνία και ότι συνεπώς η Μόσχα ήταν αυτή που σε πρώτη φάση έβαλε αυτή τη φορά φρένο στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πλέον ότι έχουν παγιδευθεί. Από τη μια πλευρά η ανακοίνωση ότι αποχωρούν και από την άλλη η συμφωνία να μπει ο στρατός στην Ιεράπολη την οποία έχει αγκαλιάσει περιμετρικά αμέσως μόλις φύγουν. Για αυτό φαίνεται ότι προσπαθούν να αφήσουν στο πόδι τους την Αίγυπτο με τα ΗΑΕ που έχουν καλές σχέσεις με τη Δαμασκό ώστε αυτές οι δυνάμεις κάποια στιγμή να φύγουν και να παραδώσουν την περιοχή στους ιδιοκτήτες της.

Οι Κούρδοι δεν εμπιστεύονται πια τις ΗΠΑ. Ήταν το δικό τους bye bye που έφερε το ξεκίνημα της επίθεσης των Τούρκων στην περιοχή και το niet της Μόσχας ώστε να σταματήσει αμέσως μόλις ξεκίνησε.

Ήδη μάλιστα διεξάγονται συζητήσεις και για το Ταλ Αμπιάντ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στην επαρχία της Ράκκα.

Οι Κούρδοι πλέον θα πρέπει να έχουν μάθει ότι στη Συρία δεν κουνιέται φύλλο δίχως να το εγκρίνει η Ρωσία. Συνεπώς στο ρευστό ακόμη περιβάλλον, γνωρίζουν πολύ καλά τι (δεν) πρέπει να κάνουν ώστε όχι μόνο να μην υπάρξει επανάληψη της Αφρίν αλλά να απελευθερωθεί κι αυτή η πόλη. 

Για αυτό διαβάζουμε πλέον σε αρκετά ξένα μέσα και λογαριασμούς που καλύπτουν τα της Συρίας, ότι οι Κούρδοι αναζητούν πλέον μέσω Μόσχας μια συμφωνία με τη Δαμασκό ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, είτε μείνουν, είτε φύγουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail