«Αγόρι μου αποφάσισα να μην ξαναψηφίσω...Όχι μην τους κάνεις αυτό το δώρο!»

markusspiske / pixabay
Σήμερα το πρωί μιλούσα με μια παλιά οικογενειακή φίλη που χρειάστηκε να με καλέσει στο τηλέφωνο. Από δω, από κει, η κουβέντα πήγε στα πολιτικά και σε κάποια στιγμή μου "αγόρι αποφάσισα να μην ξαναψηφίσω".

Του Στρατή Μαζίδη

Τη ρώτησα το γιατί. Ο λόγος ήταν όλα όσα βλέπουμε να εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική βουλή. Βουλευτές που πηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο, πολιτικούς που λένε ψέματα, κόμματα που διαλύονται, η Μακεδονία που παραδίδεται κτλ.

Της είπα πως αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει διότι εξυπηρετεί το πολιτικό σύστημα και κατεστημένο. Της υπέδειξα κάτι που είχαμε σημειώνει πριν από περίπου δύο χρόνια και ίσως οι τακτικοί μας φίλοι εδώ να το θυμούνται. Ένα άρθρο που παρουσίαζα την κάθετη πτώση των ψηφισάντων στις εθνικές εκλογές από το 2000 έως σήμερα. Το 2000 ήταν οι τελευταίες εκλογές που χρησιμοποιήθηκε το εκλογικό βιβλιάριο, το οποίο ήταν απαραίτητο (και συνεπώς υποχρεωτικό να ψηφίσεις) για μια σειρά εγγράφων όπως η έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου.

Από το 2000 έως σήμερα εξαφανίστηκαν περίπου 2.000.000 ψηφοφόροι, όσο ένα πρώτο κόμμα. Γιατί άραγε; Σίγουρα ικανοποιημένοι του συστήματος δεν ήταν και δεν είναι. Τι θα είχε συμβεί αν ψήφιζαν; Ποιος ξέρει.

Της λέω λοιπόν ότι με το να μην ψηφίσει, απλά παίζει το παιχνίδι τους. Άλλωστε στο εκλογικό τμήμα πριν περάσει κανείς το παραβάν, του παραδίδεται ένα πακέτο με ψηφοδέλτια. Είναι ανάγκη να διαλέξεις ένα από τα υπάρχοντα κόμματα στο κοινοβούλιο; Επέλεξε ένα μικρό. Και φυσικά η ψήφος στα μικρά κόμματα δεν είναι χαμένη διότι μπορεί να μη βγάλουν ίσως βουλευτές ή να μην ξεπεράσουν ένα ποσοστό, ωστόσο δεν παύουν να είναι έγκυρα. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζουν την πίτα της εξουσίας, χαμηλώνουν τα ποσοστά των συστημικών και μικραίνει η δύναμή τους.

Αν λοιπόν δε με εκφράζει κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα στη βουλή ή όσα φλερτάρουν για να μπουν, ψάχνω τους μικρότερους και επιλέγω έναν από αυτούς. Στην καλύτερη, θα γίνει μια έκπληξη, στη...χειρότερη θα έχω χρησιμοποιήσει το δημοκρατικό μου όπλο στη σωστή κατεύθυνση για να περιορίσω τη δύναμη των μεγάλων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail