Η Μεγάλη Εικόνα - The Big Picture

Η προσπάθεια των ΗΠΑ-Γερμανίας για την εμπέδωση της συμφωνίας των Πρεσπών έχει ως βάση τον ευρύτερο σχεδιασμό των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Κίνας και Ρωσίας. Μας διαφεύγει η "μεγάλη εικόνα".

Από: hellenicsunrise2.blogspot.com - Greek Spirit
18-1-2019

Οι ΗΠΑ έχοντας αποτύχει να υποτάξουν την Ρωσία και φοβούμενες την όλο κι αυξανόμενη ισχύ της Κίνας σε όλα τα επίπεδα, θέλουν να ορίσουν γραμμές ανασχέσεως,όπου είναι αυτό δυνατόν. Στο χαώδες σκηνικό του Ειρηνικού και της Σινικής θάλασσας αυτό είναι αδύνατο.

Η Αυστραλία σε μια επανάληψη των κινδύνων που υπέστη κατά τον Β΄ΠΠ, είναι μεν προστατευμένη απο την Κίνα λόγω της θάλασσας που την περιβάλει, ωστόσο είναι απόλυτα εξαρτημένη οικονομικά απο τους Κινέζους οι οποίοι αγοράζουν πρώτες ύλες, μεταλλεύματα και πετρέλαιο απο την Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ προς το παρόν δέχονται την οικονομική εξάρτηση της Αυστραλιας από την Κίνα αλλά ποτέ δεν θα αποδέχονταν τον κίνδυνο απο επικείμενη στρατιωτική εισβολή της Κίνας σε αυτή την ήπειρο.
Οι ΗΠΑ θέλουν πάση θυσία να εξασφαλίσουν ότι ο δυτικός κόσμος , δηλαδή η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Βόρεια Αμερική, ότι δεν θα κινδυνεύσουν ,σε πρώτη φάση, από ένα επικείμενο πόλεμο με την Κίνα.

Η Ευρώπη δεν συνορεύει με την Κίνα ούτε σε στεριά,ούτε σε θάλασσα, ωστόσο συνορεύει με την Ρωσία, η οποία προς το παρόν αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της Κίνας στην Μ.Ανατολή και την Ευρασία.

Η Κίνα μπορεί μεν να εξοπλίζεται συνεχώς, προς το παρόν δε, έχει αφήσει την Ρωσία να εκτελεί επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση με την Κίνα θα αντιμετωπίσουν τον συνασπισμό Κίνας-Ρωσίας και γιαυτό τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης με τη Ρωσία αποτελούν κατ ουσία σύνορα με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν ένα τείχος, μια γραμμή ανάσχεσης η οποία θα ξεκινά απο τις Βαλτικές χώρες και θα διατρέχει την Πολωνία-Ρουμανία-Ουκρανία-Βουλγαρία-Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο -Ισραήλ-Αραβική χερσόνησο αλλά και Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο κινεζικός κίνδυνος είναι η μεγαλύτερη απειλή ,πολύ μεγαλύτερη απο την οικονομική κρίση (η οποία σε τελευταία ανάλυση προκλήθηκε απο τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κινεζικού κινδύνου) και πολύ μεγαλύτερη απο την μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών.

Η Κίνα, εάν δεν αντιμετωπισθεί., θα καταπιεί τον δυτικό κόσμο και αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ο "λαός" αρέσκεται σε μύθους και μυθολογίες.Μοιάζει με τους Κωνσταντινουπολίτες οι οποίοι αφού είχαν κάνει ότι ήταν δυνατόν για να διαλύσουν το Βυζάντιο την τελυταία στιγμή πριν την πτώση είχαν μαζευτεί στις εκκλησίες και ζητου΄σαν την θεία παρέμβαση έοντας αφήσε μερικές εκατοντάδες μισθοφόρους να πολεμάνε για λογαριασμό τους στις επάλξεις.

Είναι δύσκολο να εξηγήσει κάποιος στον περίφημο "μέσο Ευρωπαίο" τον κίνδυνο που διατρέχει ο δυτικός πολιτισμός απο την Κίνα.

Η Γερμανία προσπάθησε απο τον Β΄ΠΠ να περιορίσει τον κινεζικό κίνδυνο. Για ποιον άλλο λόγο να συνάψει συμμαχία με την Ιαπωνία ; Η Ιαπωνία εκείνη την εποχή είχε εισβάλει στην ανατολική Κίνα -Κορέα -Ινδοκίνα και είχε επιβάλει την κατοχή της σε αυτές τις τεράστιες εκτάσεις.

Οι ΗΠΑ ήδη έχουν επιτύχει την σύμπραξη των Βαλτικών χωρών-Πολωνίας-Ουκρανία-Ρουμανίας-Βουλγαρίας. Μόνο που το ΝΑΤΟ είναι αποδυναμωμένο, στην ουσία υπάρχει μόνο στα χαρτιά,και είναι αναγκαία η ίδρυση Ευρωστρατού και μάλιστα με χρηματοδότηση απο τις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν ειδικές περιπτώσεις .Η δε Τουρκία αποτελεί μια τοπική υπερδύναμη με τεράστιο στρατό , δύναμη απολύτως απαραίτητη για την δημιουργία γραμμής ανάσχεσης της Κίνας στην Μ.Ανατολή.

Η Τουρκία σήμερα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία. 

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία αποτελεί ένα δώρο των ΗΠΑ προς την Τουρκία προκειμένου να την προσελκύσουν. Οι Αμερικάνοι αφήνουν ελεύθερη την Τουρκία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους Κούρδους για να αποδείξουν στον Ερντογάν ότι εάν συνταχθεί με την Δύση θα έχει περισσότερα οφέλη.

Η Ρωσία από την άλλη, προσφέρει οικονομικά και στρατιωτικά ανταλλάγματα προς την Τουρκία αλλά και αυτό που ο Ερντογάν 'εχει ανάγκη περισσότερο, την τεχνογνωσία για να επιβιώσει πολιτικά ως δικτάτορας. Ο Πούτιν κυβερνά την Ρωσία με απολυταρχικό τρόπο και διαθέτει ικανές μυστικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία για την αυτοπροστασία του. Αυτή την τεχνογνωσία έχει ανάγκη και ο Ερντογάν ο οποίος κυβερνά μια χώρα με απίστευτα δυνατές φυγόκεντρες δυνάμεις -και όχι μόνο ανάμεσα στον κουρδικό πληθυσμό - τις οποίες αντιμετωπίζει με αυθαιρεσία-βία-νοθεία-χρηματισμούς-κλίκες-μυστικές υπηρεσίες και ακραία καταστολή. Για αυτό και έχει ανάγκη τον Πούτιν που είναι ο μαιτρ της επιβίωσης.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η ίδρυση ευρωστρατού δεν σημαίνει τίποτα εάν η Ευρώπη δεν απεξαρτηθεί απο το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η λύση βρίσκεται στα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου τα οποία δεν μπορούν να εξορυχθούν χωρίς την συναίνεση της Τουρκίας.

Είτε με τον EAST MED, είτε με αγωγούς μέσα απο το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία είναι ο παράγοντας κλειδί για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης παρόλο που η ίδια η Τουρκία δεν διαθέτει κοιτάσματα.

Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στο πλευρό της Δύσης και της Ευρώπης για να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της αλλά και τον στρατό της για την προστασία και εξόρυξη των κοιτασμάτων.

Θέλουν επίσης την Ελλάδα, τα Σκόπια, την Βουλγαρία, την Αλβανία και Σερβία μια ομοιογενή εμπορικά και οικονομικά περιοχή από όπου θα περνάνε όλοι οι αγωγοί αερίου απο την ανατολική Μεσόγειο και όλοι οι διάδρομοι μεταφοράς του,ποτάμιοι και χερσαίοι.

Αλλιώς η Ευρώπη θα παραμείνει εξαρτημένη ενεργειακά απο τη Ρωσία, άρα θα είναι αδύνατον να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά με αυτή σε ενδεχόμενη σύγκρουση Δύσης με τον άξονα Κίνας -Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τις ιδεολογικές και εθνικιστικές αγκυλώσεις των Βαλκάνιων και χρησιμοποιούν κάθε μέσο,κυρίως χρηματισμούς πολιτικών, για να περάσουν τα σχέδια τους.
Εάν οι ΗΠΑ δουν ότι χάνεται πόλύτιμος χρόνος τόσο για την προσέλευση της Τουρκίας όσο και για την οικονομική ομοιογενοποίηση των Βαλκανίων, τότε θα χρησιμοποιήσουν κάθε μεσον αποσταθεροποίησης των περιοχών αυτών προκειμένου να αδυνατίσουν οικονομικά και πολιτικά.

Από την άλλη, η Ρωσία θέλι να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για την ακύρωση όλων των σχεδίων εκμετάλευσης των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου για να μη χάσει μερίδιο αγορά στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ρωσία σχεδιαζει ακόμα και την δημιουργία θερμού επεισοδίου, ίσως και νέας εισβολής στην ελεύθερη Κύπρο από τη σύμμαχο Τουρκία.

Διαλέγετε και παίρνετε
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.