ΜΙΤ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Προϋπολογισμός σχεδόν 10πλάσιος αυτού της ΕΥΠ… ο φανερός πάντα

Τον προϋπολογισμό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών για το έτος 2019 δημοσίευσε η κυβέρνηση της Τουρκίας στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης. Το ύψος του προϋπολογισμού της ΜΙΤ όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης την 31η Δεκεμβρίου του 2018 φτάνει τα 2.157.741.000 τουρκικές λίρες που σύμφωνα με την ισοτιμία της ημέρας εκείνης αντιστοιχεί σε 346.007.144 ευρώ.

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει κάποια περεταίρω επεξήγηση των δαπανών όμως αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από αυτά τα χρήματα η ΜΙΤ έχει πρόσβαση και σε δύο ακόμη προϋπολογισμούς εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Πιο συγκεκριμένα η ΜΙΤ μπορεί να αντλήσει κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό Άμυνας της Τουρκίας καθώς και από τον προϋπολογισμό του Γραφείου του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς τους προϋπολογισμούς διευκολύνει την υπηρεσία στην πραγματοποίηση αποστολών όπου απαιτείται χαμηλό προφίλ και μυστικότητα όπως οι γνωστές πλέον επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Συρία και στο Ιράκ αλλά και άλλες χώρες όπου έχουν εντοπιστεί ομάδες Γκιουλενιστών και επιδιώχτηκε η σύλληψη τους και η μεταφορά τους στην Τουρκία.

Για την… Ιστορία, αλλά και για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ο προϋπολογισμός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας το 2019 σύμφωνα με τον ψηφισθέντα κρατικό προϋπολογισμό, φτάνει τα 39.750.000 Ευρώ και αντιστοιχεί στο 11,48% του αντίστοιχου τουρκικού για την ΜΙΤ.

Φυσικά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι άλλα μεγέθη και προκλήσεις η Τουρκία άλλα η Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό είναι λάθος καθότι πολλές χώρες στο παρελθόν που δεν διέθεταν την ανάλογη σε μέγεθος στρατιωτική ισχύ με τους γείτονές τους επιτύγχαναν τους στόχους τους με την κατάλληλη χρήση των μυστικών του υπηρεσιών δαπανώντας όχι υπερβολικά αλλά ικανοποιητικά για το μέγεθος της οικονομίας τους ποσά για τις μυστικές τους υπηρεσίες.

Σε τελική ανάλυση, με όλους τους κινδύνους και τις απειλές που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κάθε μέρα, όπως τουρκικός αναθεωρητισμός, παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας, αλβανικός αναθεωρητισμός, ισλαμική απειλή, σκοπιανός αλυτρωτισμός, εισαγόμενη και εγχώρια τρομοκρατία, είναι τουλάχιστον τραγικό να διαπιστώνεις τέτοιου μεγέθους ολιγωρία.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...