Η Μόσχα εξετάζει την επέκταση της ομπρέλα των S-300 και στο Λίβανο - Τι ήταν αυτό που δεν περίμενε από τους Ισραηλινούς

Freepen.gr - Τη δική της ερμηνεία στις άμεσες κι οργισμένες δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγού Igor Konashenkov, δίνει η ισραηλινή DebkaFiles. Ο Konashenkov ανέφερε ότι τα έξι ισραηλινά μαχητικά έθεσαν σε κίνδυνο δύο πολιτικά αεροσκάφη ενώ βρίσκονταν σε διαδικασία προσγείωσης στα αεροδρόμια της Βυρητού και της Δαμασκού.

Οι ρωσικές στρατιωτικές πηγές περιέγραψαν την ισραηλινή επίθεση ως πραγματοποιούμενη από τα αεροπλάνα της IAF, τα οποία εξαπέλυσαν 16 πυραύλους GBU-39, δύο εκ των οποίων έφτασαν στους στόχους τους και 14 αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα.

Οι στρατιωτικές και οι πηγές πληροφοριών του DEBKAfile σημειώνουν ότι η ρωσική εκδοχή εν μέρει συμπίπτει με την έκδοση που παρουσιάστηκε από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν βόμβες GBU-39 μικρής διαμέτρου, αλλά οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκαν στο δεύτερο Ισραηλινό κύμα επίθεσης - και μόνο όταν οι συριακοί πυραύλοι χτύπησαν τους περισσότερους πυραύλους κρουζ Delilah που εξαπέλυσαν τα ισραηλινά F-16.
H Debka σημειώνει ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας εκπρόσωπος της ρωσικής άμυνας είχε αναφερθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ή στο Λίβανο, στο πλαίσιο μιας ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στη Συρία. Συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ρωσικό μήνυμα προς την Ιερουσαλήμ ότι οι αρχηγοί του Κρεμλίνου και του ρωσικού στρατού ζυγίζουν τις επιλογές τους για αντίποινα εναντίον της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Μια πιθανότητα είναι η επέκταση της ρωσικής ασπίδας των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και S-300 που προστατεύουν τον συριακό εναέριο χώρο και τον ουρανό στον Λίβανο. Αυτή η κουρτίνα ασφαλείας θα προστατεύσει επίσης τη Χεζμπολάχ.

Οι πηγές της DEBKAfile αποδίδουν την οργή της Μόσχας σε δύο παράγοντες:

> Το Ισραήλ ανέκαθεν αναμενόταν να σέβεται τον ρόλο της Ρωσίας ως προστάτη του Assad, έναν βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής του και ότι θα απέχει από αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Την Τρίτη το βράδυ όμως οι ισραηλινοί πυραύλοι προορίζονταν για την έδρα 4ου τμήματος του Συριακού Στρατού στη Saboura, το στυλοβάτη της κυβέρνησης. Για τη Μόσχα, αυτό ήταν υπέρβασης της κόκκινης γραμμής ακόμα κι αν εντοπίστηκαν εκεί δυνάμεις του Ιράν ή της Χεζμπολάχ.

> Οι Ρώσοι ήταν πεπεισμένοι ότι η νέα ασπίδα της Δαμασκού, η οποία αποτελοείτο από Panther-S2, S-200 SAM, BUK-M2 και S-300, ήταν απρόσβλητη από οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση αέρα ή πυραύλων. Και, πράγματι, αυτή η σειρά αναχαίτισε το πρώτο κύμα των ισραηλινών πυραύλων. Αλλά η Μόσχα δεν προέβλεψε την επιμονή της IAF που προχώρησε σχεδόν αμέσως στο δεύτερο κύμα πυραύλων προτού οι Σύριοι μπορέσουν να αναδιοργανωθούν για άμυνα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail