Republika-Σκόπια: Το δημόσιο χρέος καλπάζει - Οι πολίτες φοβούνται ότι θα καταλήξουμε σαν την Ελλάδα

Freepen.gr - Η Μακεδονία βρίσκεται σε μια δίνη χρέους. Από μέρα σε μέρα, η χώρα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κάθε χρόνο, οι εγχώριες και ξένες πηγές πρέπει να δανείζονται χρήματα για την αποπληρωμή παλαιών χρεών και την κάλυψη των δαπανών του προϋπολογισμού, αναφέρει η σκοπιανή ιστοσελίδα republika σε άρθρο της για το δημόσιο χρέος. 

Το δημόσιο χρέος υπερβαίνει κατά πολύ τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και το επόμενο έτος θα αυξηθεί επιπλέον κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, με την τάση να συνεχίσει να αυξάνεται. Ή σε μετάφραση, μόνο από δανεισμό το 2019, κάθε πολίτης θα χρεωθεί με επιπλέον 300 ευρώ. Οι πολίτες ανησυχούν - ποιος και πώς θα επιστρέψει τα χρήματα;

«Ωστόσο, δεν είναι όλα απαισιόδοξοι. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορέσουμε να νικήσουμε, αλλά θα μας πάρει μερικές δεκαετίες» σημειώνει το άρθρο.

Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις προβλέψεις στον προϋπολογισμό για το 2019, θα φτάσει το 54,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Οι αρχές έχουν δίκιο ότι τα χρήματα από το δανεισμό ήταν για την επιστροφή των παλαιών χρεών, αλλά η δομή του σχεδίου προϋπολογισμού αποκαλύπτει ότι τα παλαιά χρέη ανέρχονται σε 268 εκατομμύρια ευρώ, ο πρόσθετος δανεισμός στην εγχώρια και ξένη αγορά προβλέπεται να είναι πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Η δημοσιοποίηση εμπειρογνωμόνων και επιχειρήσεων έχει προειδοποιήσει από καιρό την κυβέρνηση να μειώσει την τάση δανεισμού, δηλαδή τα χρήματα που δανείζονται για παραγωγικούς σκοπούς. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προειδοποιούν συνεχώς για αυτό. Καθώς μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχούν ότι το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και ότι η χρηματοδότησή του θα αποτελέσει σοβαρή πρόκληση στο μέλλον.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail