Θα καταλήξουν στο Πολεμικό Ναυτικό οι δυο φρεγάτες O.H. Perry του Ναυτικού της Αυστραλίας;

Με ταχύτατους ρυθμούς προφανώς λόγω των καταστάσεων και των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά η διαδικασία για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των δύο εκσυγχρονισμένων φρεγατών κλάσης «Adelaide» (κλάσης O.H. Perry, FFG-7 σύμφωνα με τον πρώτο χρήστη του πλοίου το Αμερικανικό Ναυτικό) του Ναυτικού της Αυστραλίας.

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα HELLAS JOURNAL το Πολεμικό Ναυτικό συγκρότησε το αρμόδιο κλιμάκιο αξιωματικών που θα μεταβεί στην Αυστραλία για να επιθεωρήσει τα πλοία HMAS Melbourne (FFG 05) και HMAS Newcastle (FFG 06) τα οποία πρόκειται τον επόμενο χρόνο να αποσυρθούν από την ενεργό δράση και να διατεθούν προς πώληση. Τα δύο πλοία είναι τα τελευταία από τα συνολικά τέσσερα που εκσυγχρονίστηκαν την περίοδο 2000-2009 στο πλαίσιο του προγράμματος SEA 1390, FFG Upgrade Project με το πιστοποιητικό αποδοχής των τεσσάρων πλοίων από το Ναυτικό της Αυστραλίας να ανακοινώνεται στις 27 Ιανουαρίου του 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλοία HMAS Melbourne (FFG 05) και HMAS Newcastle (FFG 06) 26 και 25 ετών αντίστοιχα, ναυπηγήθηκαν στην Αυστραλία στα ναυπηγεία Williamstown Naval Dockyard σε αντίθεση με τα πρώτα τέσσερα πλοία που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ελληνική αποστολή που θα επιθεωρήσει τα δύο πλοία θα πρέπει να ολοκληρώσει την επιθεώρηση και την αξιολόγηση των πλοίων το συντομότερο δυνατό διότι εκτός από την Ελλάδα δύο χώρες ήδη ενδιαφέρονται για τα πλοία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για τα πλοία αυτά ενδιαφέρεται και η Τουρκία η οποία διαθέτει 8 εκσυγχρονισμένα πλοία του ιδίου τύπου (O.H. Perry, FFG-7) και επιθυμεί να τις αποκτήσει προφανώς για την αντικατάσταση των δύο από τις τέσσερις MEKO 200TNTrackI κλάσης Yavuz.

Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος είναι το Ναυτικό της Πολωνίας το οποίο εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον του για την απόκτηση αρχικά τριών πλοίων των HMAS Darwin (FFG 04), HMAS Melbourne (FFG 05) και HMAS Newcastle (FFG 06) τον Μάρτιο του 2017.


Έκτοτε οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις αν και η φρεγάτα HMAS Darwin (FFG 04) τελικά αποσύρθηκε το Δεκέμβριο του 2017 και πρόκειται να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο αφήνοντας έτσι προς πώληση μόνο τα δύο τελευταίο και νεώτερα σε ηλικία πλοία. Το Ναυτικό της Πολωνίας διαθέτει ήδη δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες αυτής της κλάσης τις ORP General Kazimierz Pulaski (273) και ORP General Tadeusz Kościuszko (273) οι οποίες αποκτήθηκαν πριν από μερικά χρόνια από το Ναυτικό των ΗΠΑ και πρόκειται να αποσυρθούν το 2023.

Στόχος του Ναυτικού της Πολωνίας ήταν η αγορά των δύο αυστραλιανών πλοίων το 2019 ώστε να αντικαταστήσουν τις δυο μη εκσυγχρονισμένες O.H. Perry που σήμερα διαθέτει. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας για το Πολωνικό Ναυτικό αφού δεν φαίνεται να έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις για τον εκσυγχρονισμό του Στόλου του. Μάλιστα το ζήτημα έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο αφού αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεως μεταξύ του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda και του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Αυστραλία στα τέλη του Αυγούστου του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πολωνικά ΜΜΕ το κόστος απόκτησης των δύο αυστραλιανών πλοίων θα φτάσει τα 545 εκατ. δολάρια ΗΠΑ δηλαδή 482 εκατ. ευρώ. Πάντως σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα το κόστος απόκτησης των HMAS Melbourne (FFG 05) και HMAS Newcastle (FFG 06) από το Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζεται να φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ και η αποπληρωμή των πλοίων σε δόσεις με την πρώτη δόση να κυμαίνεται μεταξύ 50-100 εκατ. ευρώ.

Το μόνο βέβαιο για την υπόθεση αυτή είναι ότι η εικόνα θα γίνει πιο ξεκάθαρη μόλις το κλιμάκιο των Ελλήνων αξιωματικών ολοκλήρωση την επιθεώρηση των πλοίων και συντάξει την αναφορά του. Μέχρι τότε όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς υποθέσεις. Παρεμπιπτόντως, η τιμή για την Ελλάδα εμφανίζεται ακόμα πιο μειωμένη στα 180 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο… μυρίζει πολιτική παρέμβαση. Υπάρχουν έστω κι αυτά ή θα γίνουν… επιδόματα και δωράκια για υποψήφιους ψηφοφόρους;
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...