Οι Αμερικάνοι έρχονται και προσφέρουν τορπίλες Mk48 για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, αντί των γαλλικών F21!

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού μας, αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί εντός της εβδομάδας το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ στα ΕΝΑΕ, προκειμένου να επιβεβαιώσει το κατά πόσο συμβατό είναι το ΣΕΠ (και οι υποδομές) του υποβρυχίου με τις αμερικανικές τορπίλες Mk48 Mod7.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να επισκεφτεί υποβρύχιο κλάσης 214ΗΝ, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

 https://www.ptisidiastima.com/wp-content/uploads/2018/12/Mk48-adcap-3.jpg
 Φόρτωση στο Virginia-class USS California (SSN 781) τορπίλης MK-48(U.S. Navy Photo by Mass Communication Specialist 1st Class Michael C. Barton/Released)


Τορπίλες F21 προτείνει στο ΠΝ η Naval Group για Υ/Β 214

Το πιθανότερο είναι η Raytheon και η Lockheed Martin να προσφέρουν την Mk48 Mod 7 κι όχι την Mod 6, μοντέλο που έχει παραγγείλει η Τουρκία για τα υποβρύχια 214ΤΝ (αν και πιθανολογούμε πως θα παραλάβει τελικά τις Mod 7). H Mk48 Mod 6 παρέχει ακόμη και σήμερα τις κορυφαίες επιδόσεις, αν και δεν αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ακόμη καλώδιο χαλκού για ζεύξη με το υποβρύχιο). Ωστόσο, κατά την άποψή μας, είναι μια λύση που αξίζει να εξεταστεί λόγω των επιδόσεων που προσφέρει και παρά τη θερμική πρόωση που χρησιμοποιεί. Η Mk48 Mod 7 Common Broadband Advanced Sonar System (CBASS) χρησιμοποιεί αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά, ενώ πιθανότατα έχει απαλλαγεί από το καλώδιο χαλκού κι κάνει χρήση οπτικής ίνας.

Από την άποψη της υποστήριξης η Raytheon εγγυάται για τη Mk48 τουλάχιστον έως το 2025 (πιθανότατα όμως πολύ περισσότερο λόγω νέων πωλήσεων)Μια κρίσιμη παράμετρος που επηρέασε και τον προηγούμενο διαγωνισμό είναι το ζήτημα της ολοκλήρωσης στα συστήματα μάχης. Για τις BSA και SeaHake Mod 4 το ζήτημα έχει, εκ των πραγμάτων, επιλυθεί. Για τη Mk48 το ζήτημα επίσης έχει επιλυθεί, καθώς θα ολοκληρωθεί στο ISUS 90-72 των U214TN. Αντίθετα, δεν υφίσταται στην παρούσα φάση ανάλογη διασύνδεση για την F-21 και ίσως να απαιτηθεί επιπρόσθετα η απόκτηση του συστήματος ελέγχου πυρός MIGAL.

 
Χαμήλωμα τορπίλης MK 48 στο υποβρύχιο Virginia-class USS California (SSN 781) (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Michael C. Barton/Released)

Μια ακόμη παράμετρος του μελλοντικού διαγωνισμού είναι η πιθανότητα να παρέχει ο προμηθευτής σύγχρονες τορπίλες ως ενδιάμεση λύση για την κάλυψη των αναγκών ή τη συμπλήρωση του οπλοστασίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό για τη SeaHake Mod 4 με την παραχώρηση παλαιότερων DM-2A3, που είναι σαφώς υπέρτερες από τις SUT και SST-4. Αντίστοιχη δυνατότητα ίσως υφίσταται και για τις Mk48, αφού μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες παλαιότερες τορπίλες Mk48 Mod 4 και Mod 5 ADCAP. Το Αμερικανικό Ναυτικό αγοράζει περίπου 50 τορπίλες ετησίως, για τον εξοπλισμό των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί δείχνουν την διάθεση να «κοντραριστούν» με τους Γάλλους στα προγράμματα του ΠΝ, κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς μέσω του ανταγωνισμού επωφελείται ο πελάτης!

 
Ναύτες του USS Frank Cable (AS 40) καθοδηγούν μια τορπίλη Mark 48 ADCAP (Advanced Capability) που αφαίρεσαν από το Los Angeles-class USS Oklahoma City (SSN 723). (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Ricardo Danan/Released)
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...