Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να αποδεκατίσει τις φάλαινες - Αποσύρεται από την IWC

The Institute of Cetacean Research © AFP
Freepen.gr - Μετά τα χρόνια της φαλαινοθηρίας για "επιστημονικούς" λόγους, οι φαλαινοθήρες της Ιαπωνίας θα συνεχίσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες το 2019, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση που θα αναιρεί ένα διεθνές μορατόριουμ του 1986 για το κυνήγι απειλούμενων ειδών.

Το Τόκιο αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), πράγμα που σημαίνει ότι οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες θα μπορέσουν να επαναλάβουν την εμπορική θήρα για πρώτη φορά σε διάστημα 30 ετών. Η Ιαπωνία θα ενημερώσει επίσημα την IWC για την απόφασή της μέχρι το τέλος του έτους και η απόσυρση θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο Yoshihide Suga, επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, διαβεβαίωσε το κοινό ότι η εμπορική φαλαινοθηρία «θα περιοριστεί στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες». Τόνισε ακόμη ότι τα πλοία της χώρας δε θα κυνηγούν στην Ανταρκτική ή στο νότιο ημισφαίριο.

Η ανακοίνωση δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς έρχεται μετά από την άρνηση της IWC στο αίτημα της Ιαπωνίας να επιτρέψει στους αλιείς της να κυνηγούν ρυγχοφάλαινες και άλλα είδη του θηλαστικού που προστατεύονται από την οργάνωση. Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι κατηγόρησαν το Τόκιο ότι χρησιμοποίησε ένα «ύπουλο» χρονοδιάγραμμα για να αποφύγει την καταδίκη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail