Handelsblatt: Γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου με τον East Med

Kobi Gideon/GPO/dpa
Freepen.gr - «Άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» - χώρες της Μεσογείου σχεδιάζουν το σούπερ αγωγού, είναι το άρθρο του  Gerd Höhler για τη γερμανική handelsblatt.com που αφορά στην κατασκευή του East Med.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θέλουν να χτίσουν το βαθύτερο υποθαλάσσιο αγωγό στον κόσμο με τον οποίο σημειώνει το κείμενο, η Ευρώπη θα μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία τριμερή σύνοδο στη Beersheba και σημειώνει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού. Υπογραμμίζεται ότι αναδύεται μια νέα συμμαχία στην περιοχή ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο που έχει πραγματοποιήσει ήδη πέντε συνόδους κορυφής και πως πρόκειται να θεσμοθετηθεί
μια κοινή γραμματεία με έδρα την Κύπρο.

Ο Höhler στέκεται επίσης στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έγου αλλά και στη θετική στάση των ΗΠΑ απέναντι σε αυτό καθώς επίσης την τριμερή συμμαχία, την οποία ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, David Friedman χαρακτήρισε ως "άγκυρα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο".

Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα εκτός των τελών διέλευσης του αγωγού ενισχύει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail