Γιατί δεν ήταν ιμπεριαλισμός η μικρασιατική εκστρατεία αλλά εθνικό μας καθήκον

Ιμπεριαλισμός θα ήταν να πηγαίναμε στη Μικρά Ασία λέγοντας ότι όλη η περιοχή ήταν ελληνική. Όμως ποτέ δεν ήταν μόνο ελληνική. Στο μεταξύ οι απολογητές του Κεμάλ και κατήγοροι της μικρασιατικης εκστρατείας χαίρονται γιατί δεν ελευθερώθηκε η ελληνική Σμύρνη, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας ήταν Έλληνες.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ακόμα και για τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος στα οποία η παρουσία Τούρκων ήταν απειροελάχιστη, αλλά και γιατί δεν αποφάσισαν οι κάτοικοι του Πόντου για τον τόπο τους. Χαίρονται επίσης που οι γηγενείς Αρμένιοι και Κούρδοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την ελευθερία τους και οι Ασσύριοι την αυτονομία τους 

Συνοψίζοντας οι κατήγοροι της μικρασιατικής εκστρατείας στηρίζουν το τεχνητό κράτος ενός γενοκτόνου που κάλεσε σε τζιχάντ τους εξισλαμισμένους γηγενείς για να τους ενώσει. Τελικά δημιούργησε ένα κράτος απαρχάιντ σε βάρος των μειονοτήτων που δε γενοκτόνησε, του οποίου έγινε δικτάτορας.

Οι ιμπεριαλιστες ήθελαν μια Μικρά Ασία που να ανήκει στους λαούς της. Αυτοί που υποστήριζαν τον Κεμάλ και συνεχίζουν να τον δικαιολογούν υπερηφανευόμενοι για την στάση τους ήθελαν μια Μικρά Ασία χωρίς τους γηγενείς λαούς της καθώς ήδη από το 1911 στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης οι Νεότουρκοι ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους τις οποίες έκαναν πράξη από το 1914. Τότε ξεκίνησε οργανωμένα η γενοκτονία.

Κακώς λοιπόν θελήσαμε το 1919 να προστατεύσουμε τους γηγενείς. Έπρεπε να τους αφήσουμε στα χέρια του Κεμάλ, αυτό μας λένε οι Τουρκοφασίστες, συγγνώμη αντιφασίστες ήθελα να πω. Είναι απολογητές κατακτητών και των γενοκτόνων που ο Χίτλερ θαύμαζε ενώ αποκαλούσε τον Κεμαλ λαμπρό του άστρο. Αυτοί έρχονται σήμερα και κάνουν μαθήματα αντιφασισμού. Ο αντιφασισμός τους δεν είναι τίποτα άλλο από την στήριξη γενοκτόνων και ξένων φασισμών ενώ ζέχνει μισελληνισμό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail