Πλοίο με όπλα τελευταίας τεχνολογίας εν πλω για Δυρράχιο - Το κόλπο του "στρατού του Κοσόβου" και η παγίδα που στήνουν στη Σερβία

Freepen.gr - Η σερβική ιστοσελίδα Novosti αποκάλυψε σε δημοσίευμά της ότι ένα πλοίο γεμάτο με εμπορευματοκιβώτιο τελευταίας τεχνολογίας τις ανάγκες εξοπλισμού του «στρατού του Κοσσυφοπεδίου» βρίσκεται επί του παρόντος στον Ατλαντικό με προορισμό το Δυρράχιο της Αλβανίας από όπου το επικίνδυνο φορτίο θα μεταφερθεί στη βάση δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτές οι πληροφορίες, όπως ανακαλύπτει η Novosti έρχονται από τις σερβικές μυστικές υπηρεσίας και εντάσσονται στο σχέδιο της Πρίστινα να αναλάβει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της επαρχίας όπου βρίσκεται ο σερβικός θύλακας. Επιπλέον, οι συνεργάτες της NOVOSTI σημειώνουν ότι η μυστική υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου στη Νότια Μιτρόβιτσα έχει διανείμει αυτόματα όπλα σε μερικούς από τους πρώην και σημερινούς συνεργάτες των Κοσοβάρων, καθώς και σε άλλους ανθρώπους από «κρατικούς θεσμούς» που έχουν εκπαιδευτεί στα όπλα!

Η άκρη του νήματος κατά τη σερβική ιστοσελίδα καταλήγει στις ΗΠΑ και τα σχέδια των αρχών της Πρίστινα, κατά παράβαση όλων των συμφωνιών, για ίδρυση στρατού στο Κοσσυφοπέδιο στις 14 Δεκεμβρίου.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι και η ιδέα επιβολής πρόσθετων φόρων για προϊόντα από την κεντρική Σερβία προέρχεται από την Ουάσινγκτον. Η κίνηση αυτή είχε περισσότερο προβοκατόρικο χαρακτήρα για να προκαλέσει αντίδραση τόσο των Σέρβων της Μιτρόβιτσα όσο και του Βελιγραδίου
και να οδηγήσει σε μια περιορισμένη σύγκρουση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Εξαιτίας αυτού, η Πρίστινα απαιτεί η Kfor να ενισχύσει την παρουσίατης  στο βόρειο τμήμα και να κλείσει ερμητικά το "σύνορο" της κεντρικής Σερβίας, προκειμένου να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο αγαθών - εξηγεί η πηγή "Novosti".

Σε περίπτωση πιθανής επιδείνωσης της κατάστασης λόγω της αντίστασης των Σέρβων, η Πρίστινα σκοπεύει να ολοκληρώσει τον πλήρη αποκλεισμό του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου και, με τη βοήθεια της KFOR, να κλείσει τις διαβάσεις σε Brnjak και Jarinje. Επιπλέον, ζητούν επίσης από την KFOR, σε περίπτωση που η Σερβία σταματήσει την παροχή νερού από τη λίμνη Gazivoda ως αντίμετρο, να πάρει τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας λίμνης.

Ο συνταξιούχος αξιωματικός πληροφοριών Ljuban Karan λέει στη "Novosti" ότι, μετά τις τελευταίες κινήσεις και ανακοινώσεις, δεν υπάρχει πλέον κανένα δίλημμα ότι η Πρίστινα θα προχωρήσει στην ίδρυση στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Karan εκτιμά ότι το σχέδιο έχει τη σιωπηρή συγκατάθεση των μεγάλων δυνάμεων, πάνω απ 'όλα της Αμερικής, και ο μόνος σκοπός είναι η εθνοκάθαρση των υπολοίπων τμημάτων του Κοσσυφοπεδίου όπου ζουν οι Σέρβοι. Το σχέδιο είναι ότι ο στρατός αυτός θα έχει τρία συντάγματα, ένα από τα οποία θα αναπτυχθεί στα βόρεια.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια. Το πρώτο ότι τίποτε δε θα συμβεί άμεσα, ώστε να καταλαγιάσει η σκόνη και να κερδίσει η Σερβία χρόνια.

Στη δεύτερη, η Πρίστινα θα μπορούσε αμέσως να αρχίσει να κατακτά το βορρά. Σε αυτήν την περίπτωση, η Σερβία θα πρέπει να παρέμβει και να προστατεύει το λαό στο Βορρά με στρατιωτική ή αστυνομική δράση. 

Η τρίτη εκδοχή, η οποία είναι περισσότερο ανησυχητική, είναι η κατάχρηση της KFOR ή η πιθανότητα η KFOR να εντάξει κρυφρά τους στρατιώτες της Πρίστινα στους σχηματισμούς της. Στη συνέχεια, η Σερβία θα έχει μπροστά τη μια μεγάλη πρόκληση αφού σε περίπτωση παρέμβασης θα μπορούσε να έρθει σε σύγκρουση με τις διεθνείς δυνάμεις και να κατηγορηθεί εκ νέου για επιθετικότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Βέλικο Οντάλοβιτς δήλωσε ότι η ανακοίνωση πως σχηματίζεται στρατός αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.

- Το γεγονός ότι πολλοί, που πρέπει να τους σταματήσουν, είναι σιωπηλοί είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Η Σερβία θα παραμείνει ήρεμη και δεν θα εμπλακεί σε καμία πρόκληση. Πιστεύουμε ότι εκείνοι που πρέπει να τους πουν ότι δεν πρέπει να το κάνουν, θα το κάνουν και θα τους το καταστήσουν κατανοητό", δήλωσε ο Οντάλοβιτς στην τηλεόραση Prva.

Να θυμισούμε ότι η Σέρβα πρωθυπουργός Ana Brnabičová δήλωσε:

«Ελπίζω ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το στρατό μας, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μία από τις επιλογές, γιατί δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπραγοι σε μια νέα εθνοκάθαρση» ενώ ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την Πρίστινα ότι η κίνηση προς τη δημιουργία του δικού της στρατού της αποσκοπεί στην εκδίωξη των Σέρβων από το θύλακα της Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail