Δημιουργία αεροπορικής βάσης στην Ανταρκτική από την Κίνα

[Photo/Xinhua]
Freepen.gr - Η 35η κινέζικη ομάδα αποστολών της Ανταρκτικής έχει ξεκινήσει μια μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή ενός αεροδρομίου σε μια μεγάλη περιοχή μπλε πάγου. Η τοποθεσία βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του στρατοπέδου βάσης της Κίνας κοντά στο σταθμό Zhongshan, ο οποίος βρίσκεται στην ακτή του κόλπου Prydz στην Ανατολική Ανταρκτική κοντά στο ρωσικό σταθμό Progress II, αναφέρει το chinadaily.com.cn.

Ο μπλε πάγος είναι ένας από τους παλαιότερους και πυκνότερους πάγους της Ανταρκτικής. Λόγω της σκληρής επιφάνειας του, είναι κατάλληλος για την κατασκευή διαδρόμων όπου τα αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με τροχούς αντί για σκι μπορούν να προσγειωθούν.

"Διεξάγεται έρευνα για το κατά πόσον η περιοχή είναι ιδανική για ένα αεροδρόμιο", δήλωσε ο Guo Xiaodong, επικεφαλής των σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Polar Research της Κίνας με έδρα τη Σαγκάη, ο οποίος επιβλέπει τις αποστολές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.

Η αποστολή της 35ης ομάδας είναι να εντοπίσει πιθανές τοποθεσίες για το πρώτο αεροδρόμιο της Κίνας για αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας. Η Ανταρκτική έχει ήδη οκτώ αεροδρόμια μπλε πάγου.

Οι Κινέζοι ερευνητές προχώρησαν ήδη σε δειγματοληψία από τον μπλε πάγο για να ελέγξουν το πάχος του, σύμφωνα με μια αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

"Ο μπλε πάγος έχει καλή φέρουσα ικανότητα, αντοχή στην κρούση και σταθερότητα", ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομάδας αποστολής Sun Bo στο πρακτορείο.

"Τα μεγάλα αεροσκάφη μεταφοράς της Κίνας, τα αεροσκάφη Y-20 και Airbus και τα εμπορικά αεροπλάνα μεγάλης εμβέλειας της Boeing μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε διαδρόμους μπλε πάγου χωρίς να τροποποιούν τα μηχανήματα προσγείωσης".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail