Πως με τη Συνθήκη των Πρεσπών θα περάσουμε στην παρανομία

Όπως έχουμε πει και ξαναπεί, με την Συνθήκη των Πρεσπών θα περάσουμε στην παρανομία.


Οι αναφορές στον Μακεδονικό Αγώνα θα εκλείψουν. Δεν είναι δυνατόν να συμβεί διαφορετικά, διότι το επίθετο «μακεδονικός» θα αφορά πλέον σε κάτι ξένο προς του Έλληνες, είτε πρόκειται για αντικείμενο, αφηρημένη έννοια («μακεδονική γλώσσα, ιστορία, πολιτισμός, κουλτούρα»), είτε πρόσωπα («Μακεδόνας»).

Δεν ήταν πάντα έτσι. Τον Δεκέμβριο του 1907, ο Υπουργός των Εκκλησιατικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Α. Στεφανόπουλος μοίρασε «προς όλους τους Επιθεωρητάς της Μέσης Εκπαιδεύσεως, τους Γυμνασιάρχας και Διευθυντάς των Διδασκαλείων και Εμπορικών Σχολών, τους Σχολάρχας και Επιθεωρητάς των Δημοτικών Σχολείων του Κράτους» το «Μακεδονικόν Ημερολόγιον» για το 1908 που εξέδωσε ο Μακεδονικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος», επίτιμος πρόεδρος του οποίου ήταν ο Στέφανος Δραγούμης, τότε βουλευτής και πρώην υπουργός εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα δύο χρόνια μετά έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδος (Ιανουάριος - Οκτώβριος 1910).

Εξώφυλλο, πρώτη σελίδα, αφιέρωση και το άρθρο του Δραγούμη (που υπογράφει ως «Μακεδών»), το οποίο είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «βαρυτάτου κύρους» Ν. Ημέραν της Τεργέστης.






Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail