«Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» - Γιατί ήταν λάθος η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ και τι έγινε στα Ιμια

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ

υποναυάρχου ε.α.
προέδρος Κοινωνίας Αξιών

“Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση.” Δήλωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Εδώ ατυχώς δεν γίνεται αντιληπτή η διάκριση τακτικού, επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου.

Η δράση (doctrine και όχι dogma) “Deterrence by Denial” – με λίγα λόγια αποτροπή με άρνηση της χρήσης της περιοχής από τον αντίπαλο - μπορεί να εφαρμόζεται σε τακτικό και κάποτε σε στρατηγικό επίπεδο, απαιτούνται όμως διαφορετικά μέσα και καλύπτονται ευρύτεροι σκοποί.

Όμως όταν την χρησιμοποιήσεις εσφαλμένα, δηλαδή υπάρχει χάσμα μεταξύ μέσων και σκοπών, τότε έχεις κατά κανόνα στρατηγική αποτυχία.

Το κακό με τη δήλωση αυτή είναι ότι μπλέκει και την πολιτική, εγκλωβίζοντάς την αδικαιολόγητα.

Και επειδή η πολιτική πρέπει να είναι εκ φύσεως ευέλικτη και ενασκείται πρωτίστως σε επίπεδο στρατηγικής και πάνω, καλό θα είναι να της δίνεται χώρος για να ενεργεί.

Δεν είναι η πολιτική εργαλείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις εργαλείο της πολιτικής.

Το λάθος αυτό έγινε και στα Ίμια και ακόμη το πληρώνουμε.

ΣΗΜ: Δηλώθηκε επίσης αναρμόδια: “Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία.”
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail