Φεύγει για να μείνει

Έπεσε σαν κεραύνος εν αιθρία η ανακοίνωση του Ν Τράμπ ότι αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από την Συρία.

Πάνος Ιγνατίου

Ρωσία και ΗΠΑ είχαν συνάψει συμφωνίες κυρίων για τον έλεγχο περιοχών , κασταπολέμησης των τρομοκρατών ενώ μακροπρόθεσμα συμφώνησαν με την εκδιώξη των τρομοκρατών να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Συρία. Ομόφωνο ήταν και το ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ που μιλά ξεκάθαρα για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την Εθνική της Ανεξαρτησία. Ρωσία – Τουρκία – Ιραν κατέληξαν σε συμφωνία με πρόσφατη ανακοίνωση τους σε σχέδιο Συντάγματος για τη χώρα και λογικά θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι πρόσφυγες στη γη τους.

Η απόφαση του Trump να «αποσύρει» τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία απιδοκιμάζεται γενικά από όλους τους εχθρούς του, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται και οι εορτασμοί ίσως είναι πρόωροι επειδή αυτή η παραπλανητική κίνηση απλώς αλλάζει τη φύση του υβριδικού Πολέμους στη Συρία, το Ιράν και το Πακιστάν, καθιστώντας τους λιγότερο κινητικούς, αλλά εξίσου επικίνδυνους.

Ο Trump εμφανίζεςται να «αψήφησε» τους εχθρούς του στις στρατιωτικές δυνάμεις , στις μυστικές υπηρεσίες τους διπλωμάτες τιθς διπλωματικές υπηρεσίες της Αμερικής («του βαθέως κράτους») διατάσσοντας την «απόσυρση» αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο ως μια πραγματιστική χειραφέτηση ειρήνης που ήρθε αργοπορημένα. Το γεγονός όμως είναι ότι δεν πρόκειται για την αποκαλούμενη "υποχώρηση" που κάποιοι στο mainstream το απεικονίζουν, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια πονηρή κίνηση για να προωθηθεί περισσότερο οικονομικά η αμερικανική στρατιωτική πολιτική , και τελικά η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων στην Αραβική Δημοκρατία και πέραν αυτής.

Επιφάνεικά φαίνεται ότι ο Τράμπ έτρεξε μπροστά στην απειλή του Ερντογάν να ξεκινήσει μια σττρατιωτική επίθεση ανατολικά του Ευφράτη στην κατεχόμενη από τις ΗΠΑ περιοχή της Συρίας και βασικά πρόδωσε τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής. Αλλά η «απόσυρση» έπρεπε αντί να θεωρείται ότι κρατούν τους Κούρδους υπό έλεγχο και προλαμβάνουν μια πιθανή τουρκική εκστρατεία εναντίον τους εκεί, κάνοντάς τους να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους ως μέρος μιας ρεαλιστικής διαμεσολάβησης των ΗΠΑ μεταξύ τους με την Άγκυρα. Ακόμα κι αν η Τουρκία πράγματι παρεμβαίνει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η SDF υπό την καθοδήγηση του YPG θα καταστραφεί. Άλλος στόχος είναι να πιέσει μετά την φαινομενική απόσυρση το Ιραν να αποχωψρήσει από τη Συρία και αν δεν το πράξει να συνεχίσει την ρητορική των κυρώσεων και του πολέμου.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ προέβη σε μια δήλωση για τη Συρίας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα του ετοιμάζει τη δημιουργία μιας "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" σε ιρακινό πρότυπο μετά από πιθανή απόσυρση των στρατευμάτων , οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη Συρία εάν μια "ζώνη χωρίς πτήση "επιβληθεί στα βορειοανατολικά". Το επιχείρημα που προβάλλεται στην ανάλυση αυτή είναι ότι θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό από πλευράς κόστους και λιγότερο επικίνδυνο για τις ΗΠΑ να ελέγχουν τον γεωργικό, υδρολογικό και πλούσιο σε ενέργεια περιοχή της Βορειοανατολικής Συρίας από τον αέρα μέσω μιας "ζώνης χωρίς πτήσεις" αντί στρετευμάτων στο έδαφος. Εκτός από τη Συρίας ο Trump αφήνει να νοηθεί επίσης οτι θα σταματήσει τις συγκορύσεις με τους Ταλιμπάν (είτε ειλικρινά είτε όχι) ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται σοβαρά να αποσύρουν και τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, με στόχο την συνέχιση των ανεπίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο πλευρών. 

Είναι αμφίβολο ότι οι ΗΠΑ θα παραιτηθούν από τη στρατηγική τους παρουσία στο σταυροδρόμι μεταξύ Κεντρικής, Νότιας και Δυτικής Ασίας και πιθανότατα θα καταλήξουν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε από τα "αποσυρόμενα" στρατεύματά τους με μισθοφόρους, κάτι που μπορεί να είναι "μετριασμός του συμβιβασμού "μεταξύ του εαυτού του και των Ταλιμπάν, αλλά που μπορεί να οδηγήσει εσκεμμένα μια σφήνα ανάμεσα στις επονομαζόμενες «μέτριες» και «σκληρές» παρατάξεις του δεύτερου αναφερθέντος και ενδεχομένως" με τη σειρά του να κατηγορηθεί για το Πακιστάν και για την κλιμάκωση του συνεχιζόμενου υβριδικού πολέμου στη χώρα αυτή). 

Κάτω από ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο είναι πραγματικά εύλογο μετά τη δημόσια διαβεβαίωση του Trump ότι η «απόσυρση» δεν συνεπάγεται το τέλος της στρατιωτικής του αποστολής στη Συρία, οι ΗΠΑ και μερικοί από τους συμμάχους του «Συνασπισμός των Πρόθυμων» θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής μέσω των εναέριων μέσων και συνεπώς να ελέγχουν τις δυνάμεις της Τουρκίας, της Συρίας και κυρίως του Ιράν, αν παραβιάζουν τη λεγόμενη "γραμμή αποκατάστασης" που επέβαλε το Πεντάγωνο κατά μήκος του Ευφράτη κατά τα τελευταία δύο χρόνια

Αυτό θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αλλά ελεγχόμενη από τους Κούρδους SDF δεν θα χάσει την κυρίαρχη θέση της στην περιοχή, ακόμη και στην περίπτωση που η Τουρκία εγκαινιάσει μια παρέμβαση μικρής κλίμακας, επειδή τελικά θα μπορούσε να «περιοριστεί» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της «de-facto» ζώνη χωρίς πτήσεις ». Συνεπώς, δεδομένου ότι η «απόσυρση» των αμερικανικών στρατευμάτων πιθανότατα δεν θα έχει πρακτικές επιπτώσεις στο έδαφος, η κίνηση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολιτική – κυρίως- πολιτική με στόχο την επίτευξη διαφόρων στόχων.

Πιο άμεσα, η οπτική μιας αμερικανικής στρατιωτικής «απόσυρσης» από τη Συρία υποτίθεται ότι καταλύει την σταδιακή ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έντονη διεθνή πίεση που πρέπει να ασκηθεί στο Ιράν να ακολουθήσει το παράδειγμα, το οποίο ευθυγραμμίζεται με το ανεπίσημο ειρηνευτικό σχέδιο του Προέδρου Πούτιν για τη χώρα και "η μη άρνηση της Ρωσίας για τη διαμεσολάβηση της απόσυρσης του Ιράν από τη Συρία είναι μεγάλη διαπραγμάτευση".

Επιπλέον, οι ανησυχίες του Ισραήλ για την εξέλιξη αυτή θα μπορούσαν να τον ωθήσουν ακόμη περισσότερο υπό τη ρωσική κυριαρχία, καθώς η Μόσχα αντικαθιστά προοδευτικά την Ουάσινγκτον ως προστάτης του Τελ Αβίβ σύμφωνα με το μοντέλο που οι αναλυτές περιγράφουν ως να είναι "Επίσημο" Ένα κοινό Ρωσο-αμερικανικό προτεκτοράτο ". Εκ των υστέρων, δεν πρέπει να θεωρηθεί σύμπτωση ότι οι Ρώσοι και οι "ισραηλινοί" στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν πρόσφατα ο ένας τον άλλον κατά την δήλωση του Trump, υποδηλώνοντας ότι είτε ενημερώθηκαν εκ των προτέρων είτε προέβλεπαν με ακρίβεια την εξέλιξη αυτή και αποφάσισαν να εντείνουν δημοσίως τις στρατιωτικές τους σχέσεις

Τέλος, ο Trump θέλει να δείξει στο αμερικανικό κοινό ότι διατηρεί την υπόσχεσή του για διακοπή της εκστρατεία (τουλάχιστον συμβατικά) και του πολέμου στη Συρία μετά και την εκλογική απώλεια του Σώματος από τους Ρεπουμπλικάνους τον προηγούμενο μήνα και πριν από τις εκλογές του 2020, γνωρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα βιδώσουν τα πόδια του στην πυρκαγιά με μια δηλητηριώδη ανεκπλήρωτη υπόσχεση και την οπλίζουν ως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας εναντίον του, αν δεν προβεί σε ορατή πρόοδο σε αυτό το μέτωπο (και ενδεχομένως και στο Αφγανιστάν κατά το προαναφερθέν σενάριο). Ενόψει αυτού, τα εγχώρια πολιτικά συμφέροντα θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο πίσω από την απόφαση του Trump και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Συνολικά, ενώ η "απόσυρση" των ΗΠΑ από τη Συρία είναι σίγουρα μια φιλόξενη κίνηση που αναμφισβήτητα θα κάνει πολλά για να προωθήσει την παγιωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα που έχει διχαστεί από τον πόλεμο, είναι παρ 'όλα αυτά πολύ πιο πονηρή στρατηγική που στοχεύει στην ευρεία προώθηση μιας ευρείας γκάμας των συμφερόντων από την υποτιθέμενη «υποχώρηση» που μερικοί είναι «νικηφόρα» που τη γιορτάζουν. Οι υβριδικοί πόλεμοι των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, του Ιράν και του Πακιστάν δεν σταματούν σύντομα, αλλά απλώς εξελίσσονται ανταποκρινόμενοι σε νέες συνθήκες και παίρνοντας λιγότερες κινητικές μορφές που είναι ακόμα περισσότερο από ικανές να διαμορφώνουν δημιουργικά τα γεγονότα προς όφελος της Αμερικής, εφόσον οι επιδιωκόμενοι στόχοι της δεν κατανοούν τη φύση των νέων απειλών που αντιμετωπίζουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail