Αποστολάκης: «Δυσπιστία και καχυποψία έχει ρίξει το αξιόμαχο των τουρκικών ΕΔ – δεν είναι αυτό που θα έπρεπε»

Πριν λίγες μέρες ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης σε διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ. Ο Αρχηγός είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, σε κάποια αναφερθήκαμε ήδη, σε κάποια άλλη θα γίνει ειδική μνεία στο περιοδικό ή σε νεότερες αναρτήσεις κατά περίπτωση. 


Εν προκειμένω θα αναφερθούμε στα λεγόμενα του Αρχηγού όσον αφορά την Τουρκία και την σχέση που η Ελλάδα θα επιθυμούσε με αυτήν αλλά και την κατάσταση στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ιδιαίτερα η περιγραφή της εσωτερικής κατάστασης στον τουρκικό στρατό θεωρούμε ότι δεν αναδείχθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε σε αντίθεση με κάποιες άλλες περί βραχονησίδων που προφανώς εξυπηρετούσαν καλύτερα για clickbait πολεμοχαρείς τίτλους κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Αρχικά, έκανε ειδική μνεία στον Τούρκο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και νυν (από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους) υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, με τον οποίο τόνισε ότι είχαν μία πολύ καλή σχέση και επικοινωνία που δεν περιοριζόταν στο τυπικό κόκκινο τηλέφωνο. Σημειώνεται ότι ο Αρχηγός προφανώς αναφερόταν στην περίοδο που ο Ακάρ ήταν ομόλογός του, ένα αρκετά μεγάλο διάστημα τριών ετών δηλαδή αφού συμπτωματικά ανέλαβαν τα καθήκοντά τους περίπου την ίδια περίοδο – Αύγουστο του 2015 ο Ακάρ και Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο Αποστολάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός επισήμανε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να έχει απέναντί της ένα καθεστώς που παρά τις διαφωνίες τουλάχιστον θα ήταν σταθερό και προβλέψιμο, δηλαδή ένα αξιόπιστο επίσημο κράτος με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μία βάση συνεννόησης. Αυτό αυτή τη στιγμή με τον Ερντογάν δεν υπάρχει όπως δήλωσε ο Αρχηγός διότι στην Τουρκία η κατάσταση είναι ασταθής αυτή τη στιγμή λόγω των μαζικών διώξεων που έχει επιβάλλει το καθεστώς του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και θα επεκταθούμε περαιτέρω σε αυτό σε λίγο.

Πιο συγκεκριμένα είναι χαρακτηριστικό το κλίμα ότι κάθε φορά που δίνεται μία διαταγή προς κάποιο στέλεχος – αξιωματικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή αντιμετωπίζεται με προφανή δυσπιστία και καχυποψία. Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλά διότι ο λαμβάνων την διαταγή δεν γνωρίζει αν την έλαβε επειδή είναι διαταγή ρουτίνας και πρέπει να την εκτελέσει όπως συνήθως ή αν είναι διαταγή – παγίδα, και παρακολουθείται προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις τους και αν και κατά πόσο θα την εκτελέσει.

Αυτό το κλίμα είναι εύλογο ότι υπονομεύει την ετοιμότητα, το ηθικό κι εν τέλει την επιχειρησιακή επάρκεια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και κατ’ επέκταση την ικανότητά του να διεξάγει επιχειρήσεις σε περίοδο πολέμου. Στην πράξη, όπως τόνισε ο Αρχηγός το αποτέλεσμα είναι ένας στρατός που αν και έχει πολεμική εμπειρία σε πραγματικές επιχειρήσεις, διαθέτει πλειάδα σύγχρονων μέσων και αριθμητικά έχει ικανό όγκο, παρόλαυτά δεν έχει το αξιόμαχο που θα έπρεπε να έχει.

Εν κατακλείδι, υπάρχει μία φράση που θα μπορούσε να περιγράψει άριστα την κατάσταση στην γείτονα χώρα αυτή τη στιγμή, βγαλμένη από τον κόσμο του θεάτρου. «Κάναμε καλό καμαρίνι (παρασκηνιακά) κι αυτό έβγαινε στην σκηνή». Με τη μόνη διαφορά ότι εδώ πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν περνάνε καλά στο καμαρίνι (στα εσωτερικά τους), κι αυτό πράγματι βγαίνει στην σκηνή (επιχειρησιακά).

Προφανώς πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση. Το ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι αυτές που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να είναι, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εχέγγυο εφησυχασμού εκ μέρους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο ακριβώς θεωρούμε ότι πρέπει να ισχύει και με τα αποτελέσμα των εσωτερικών άγριων διώξεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την αποψίλωση των έμπειρων κι ικανών στελεχών. Το ίδιο και με το ενεργούμενο επίσημο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά αναμφισβήτητα κι αντικειμενικά δίνουν μία ανάσα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αυτήν την στιγμή έχουν τα δικά τους προβλήματα κι ελλείψεις. Όμως οι καταστάσεις αυτές στην Τουρκία έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε επ’ άπειρον ή να γνωρίζουμε ότι θα έχουν μία διάρκεια συγκεκριμένη, ώστε να προγραμματίσουμε με βάση αυτήν, ιδιαίτερα από την στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διορθωτικές κινήσεις για τις παραπάνω καταστάσεις.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...