Ενεχυροδανειστήριον η Ελλάς

Η κρατική περιουσία έχει μπει ενέχυρο για 25 δισεκατομμύρια μέσω του Υπερταμείο - Σε κάθε γειτονιά ξεχωρίζουν από τις φωτεινές τους επιγραφές και τα σκοτεινά πρόσωπα όσων υποχρεώνονται να διαβούν τις πόρτες τους. «Αγορές χρυσού» είναι η ταμπέλα που αναβοσβήνει με γράμματα από «νέον». Και όποιος μπει εντός αντιλαμβάνεται πόσο αποτιμάται η ανάγκη του και όχι το χρυσό ρολόι του.

Από: eleftherostypos.gr - Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η υπόθεση των ενεχυροδανειστηρίων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τη σύλληψη του γνωστού από την τηλεόραση ιδιοκτήτη αλυσίδας καταστημάτων με αγοραπωλησίες χρυσού. Ομως, εκτός από τη «λιανική αγορά», υπάρχει και το χονδρεμπόριο, η οικονομική κρίση έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ενεχυροδανειστήριο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές από τον Απρίλιο του 2010, με μικρές εξαιρέσεις το 2014 και μία δοκιμή το καλοκαίρι του 2017. Ακόμη και τώρα, που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για το τέλος των Μνημονίων, το Δημόσιο βρίσκεται εκτός αγορών. Οι επενδυτές δεν προσφέρουν χαμηλά επιτόκια, αποτιμούν υψηλά το ρίσκο της χώρας, αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συγκέντρωσε έναν «κουμπαρά» 26 δισεκατομμυρίων ευρώ που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο έτη. Ομως έβαλε γερό ενέχυρο για να μαζέψει τα λεφτά ενώ εάν «σπάσει» ο κουμπαράς οι αγορές θα το εκλάβουν ως ένδειξη αδυναμίας και θα ορμήσουν ως λύκοι.

Εχει αξία όμως να υπενθυμίσουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση τροποποίησε τη δανειακή σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δημοσίου και των ευρωπαίων δανειστών, βάζοντας ως «εγγυητή» το Υπερταμείο, την ίδρυση του οποίου επεδίωκε από το 2011 το Βερολίνο και το πέτυχε επί Αριστεράς.

Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, μπήκε ως ρήτρα αφερεγγυότητας το «ψαχνό» της κρατικής περιουσίας και μάλιστα μόλις για 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ρήτρες μάλιστα παραπέμπουν σε εποχές της αποικιοκρατίας. Αναγνώσθηκαν στη Βουλή, καλό είναι να επαναλάβουμε μερικές από τις επαχθέστερες δεσμεύσεις που έχουν γίνει πλέον νόμος.

Διαβάζουμε σχετικά στο άρθρο 109 ότι το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) οριστικά και αμετάκλητα αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

– Εγγυάται στον ESM την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος-μέλος των υποχρεώσεων του δικαιούχου κράτους- μέλους βάσει της σύμβασης.

– Yπόσχεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή σε σχέση με τη Σύμβαση, η ΕΕΣΥΠ, μετά από αίτημα, θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά βάσει αυτής της εγγύησης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ».

Με άλλα λόγια, η κρατική περιουσία έχει μπει ενέχυρο για 25 δισ. Εάν κάτι πάει στραβά, οι δανειστές ξέρουν πώς θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους και εμείς τι θα χάσουμε. Οπως οι πελάτες στα ενεχυροδανειστήρια της γειτονιάς.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...