"Κύκλωμα χρυσού": Μάλλον ήταν άνθρακες ο… χρυσόςΘα πρόκειται για την αστυνομική γκάφα της δεκαετίας: Αν νομικά αποδειχτεί πως όλη αυτή η ιστορία με την εντυπωσιακή σύλληψη και ανακοίνωση της "εξάρθρωσης" της αποκαλούμενης "χρυσής συμμορίας" ήταν μια "χρυσή γκάφα", τότε τα απόνερα θα φτάσουν πολύ πιο πάνω από τα δικαστήρια και τα αστυνομικά τμήματα. 

Από: capital.gr - του Παναγιώτη Στάθη

Είναι προφανές πως αν όλη αυτή η επιχείρηση δομήθηκε σε μια λάθος νομική παραδοχή, πως δηλαδή υπάρχει υποχρέωση καταβολής δασμών στην εξαγωγή χρυσού προς την Τουρκία, τότε μιλάμε για την πλήρη απογύμνωση ενός κράτους δικαίου. Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα "φιάσκα" της νεότερης Ελλάδος, όταν μάλιστα οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας να μιλήσει επ΄αυτού στην Βουλή. Και το ερώτημα είναι: Δεν σκέφτηκε κανείς, πριν προχωρήσει η έρευνα, να ρωτήσει τις αρμόδιες τελωνειακές και διωκτικές αρχές;

Τα δεδομένα

Ας μην προτρέχουμε όμως. Απλώς ας παραθέσουμε τα γεγονότα: Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων από χθες το απόγευμα επικαλούνται συγκεκριμένες διατάξεις της σύμβασης της ΕΕ με την Τουρκία για να αποδείξουν πως δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής δασμών στις συναλλαγές της ΕΕ με την Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό; Αν ισχύει νομικά και επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, τότε σημαίνει πως όλη η υπόθεση, όπως παρουσιάστηκε, σκάει σα φούσκα.

Άλλωστε το γεγονός ότι χθες το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 23 εναπομείναντες κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός που φέρεται να ενημέρωνε για κινήσεις της αστυνομίας, και ο φερόμενος αρχηγός της δεύτερης ομάδας, σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνει.

Οι δικηγόροι λένε πως νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ΄αριθμόν 1 απόφασή του κατάργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια υπόθεση χωρίς ουσιαστική ζημία του ελληνικού δημοσίου, για μια υπόθεση πλημμελημάτων. Ενδεχομένως και φορολογικού ενδιαφέροντος αλλά μέχρι εκεί.

Κι αυτό γιατί αν δεν υφίσταται λαθρεμπορία, δεν υφίσταται (νομικά) ούτε εγκληματική οργάνωση με αποτέλεσμα επί της ουσίας η δικογραφία με τους 63 συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος) να τινάζεται στο αέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται συνολικά οι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι αφού θα πρόκειται για ήσσονος σημασίας αδικήματα με πιθανόν μόνο φορολογικό αντικείμενο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...